Wekelijks vertelt een tentoonstellingsmaker over zijn/haar favoriete werk uit de nieuwste tentoonstelling. Deze aflevering: voor conservator Thijs de Raedt van het Kunstmuseum Den Haag is het zeldzame boek ‘Le Pater’ een parel uit het oeuvre van Alphonse Mucha.

Illustratie uit ‘Le Pater’, 1899, collectie Vrijdag / Nederlands Steendrukmuseum

Het zeldzame boek ‘Le Pater’ (1899) van Alphonse Mucha (1860-1939) laat een andere kant zien van de kunstenaar die toch vooral beroemd was (en nog altijd is) om zijn gestileerde art-nouveau-affiches van feeërieke vrouwen en sierlijke, zwierige lijnen in pasteltinten. ‘Le Pater’ is duisterder, gelaagder. Het is Mucha’s spirituele interpretatie van het Onze Vader.
De zeven regels uit het gebed krijgen ieder drie pagina’s: de oorspronkelijke tekst, Mucha’s interpretatie van die tekst, en vervolgens een illustratie bij die tekst. Het geheel weerspiegelt de menselijke tocht van De Duisternis (onwetendheid) naar Het Licht (bewustzijn en wijsheid), op weg naar een goddelijk opperwezen. Daarmee geeft ‘Le Pater’ inzicht in Mucha’s complexe spirituele overtuigingen – een vermenging van conventionele christelijke opvattingen en het gedachtegoed van de symbolisten en de vrijmetselarij.
Ook Mucha zelf rekende het tot zijn beste werk: hij droeg altijd een exemplaar bij zich. Bovendien is het een prachtig tijdsbeeld van het einde van de 19de eeuw, wanneer talloze kunstenaars en intellectuelen hun heil in meer spirituele zaken zoeken.

Alphonse Mucha’, t/m 28 augustus in Kunstmuseum Den Haag, MK geldig, www.kunstmuseum.nl