Op zondag 19 augustus wordt de terugkeer van vier historische parkrijtuigen naar kasteel Duivenvoorde feestelijk gevierd met een dag vol dieren en demonstraties in het park.

Antieke rijtuigen helemaal hersteld
Vroeger hadden de bewoners van Duivenvoorde de rijtuigen in bezit om hun kinderen in rond te laten toeren. Het is bijzonder dat op deze zondag de bok weer voor de kar loopt en de ezelwagen weer wordt getrokken. De antieke voertuigjes, die zich in zeer slechte staat bevonden, zijn gerestaureerd bij Restauratiebedrijf Stolk in Balkbrug.

De afronding van dit project is een feestelijke dag in het park vol eigenwijze ezels, knuffelbare geiten, bokkige bokken en aaibare pony’s. Dit wordt mogelijk gemaakt met medewerking van het Nederlands ezelstamboek, ponystamboeken en fokkers van de Nederlandse Landgeit.

Demonstraties met de dieren
De hele dag staan demonstraties met ezels, bokken en Welsh-, Shetland- en Dartmoorpony’s op het programma met om 15:00 uur het defilé. Ook wordt geshowd hoe adellijke kinderen vroeger pony leerden rijden. Op verschillende plekken op het landgoed mag u de dieren aaien en bewonderen. Gehinnik, gebalk, gemekker en geratel van ijzeren wielen zullen de geluiden zijn op het voorplein van het kasteel.

Living history
In het kasteelpark zal een governess cart, vrij vertaald ‘gouvernantekarretje’, worden voortgetrokken door een Shetlandpony, en de bokkenkar wordt aangespannen met een heuse Nederlandse landgeit. Uniek is het span ezels dat uit België komt; dat is vrijwel nooit meer te zien op de weg.

Bijzonder is het moment dat het ponyrijtuig van Duivenvoorde wordt aangespannen. Het tuig is gepoetst, een chique pony gevonden en er is een knecht die in het antieke palfrenierspak past. Iedereen kan dan zien dat dit elegante rijtuigje méér is dan een ‘stukje kinderspeelgoed’ van vroeger. Living history ten top.

Kasteelrondleidingen en watertap
Ter gelegenheid van de rijtuigdag zullen er rondleidingen door het kasteel worden georganiseerd. Deze starten om 12:00 uur, 13:00 uur, 14:00 en 15:00 uur en duren plm. 60 minuten. Tickets bestelt u in onze webshop (vol = vol). Dunea sponsort een watertappunt, let op: om hiervan gebruik te maken neemt u uw eigen flesje mee.

Praktische informatie
De parkrijtuigdag vindt plaats op zondag 19 augustus van 10.00 tot 16.00 uur op landgoed Duivenvoorde in Voorschoten. Tickets koopt u vooraf via onze webshop of aan de ingang van het park, maar vol is vol! Horecagelegenheid de Hof van Duivenvoorde is de hele dag geopend en het is mogelijk een consumptie te gebruiken in de prachtige Marotzaal. Honden zijn niet toegestaan.
Check voor uw komst onze website voor de laatste parkeerinformatie: www.kasteelduivenvoorde.nl

Bron en beeld: Persbericht Kasteel Duivenvoorde