Het is meer dan 20 jaar geleden dat een schilderij van Vincent Van Gogh werd geveild in Parijs. Artcurial kondigt aan dat op 4 juni, tijdens de grote veiling van impressionistische en moderne kunst, het huis een oliewerk op papier voorstelt van Vincent van Gogh: Vrouwen herstellen netten in de duinen. Het werk werd tot dan tentoongesteld in het Van Gogh museum in Amsterdam waar de eigenaar, een privéverzamelaar, het sinds 2009 in depot had gelaten.

Aankondigende motieven
Dit iconische werk uit de beginperiode van de kunstenaar, in augustus 1882 geschilderd, bevat al alle elementen van de picturale revolutie van de auteur van De sterrennacht. Het is een essentiële etappe in zijn artistieke praktijk. Van Gogh benut zich hier volledig van zijn talent en laat zich gelden als schilder. Hier vermoeden we het begin van zijn werk rond de hemel met de dynamische manier hoe hij een grijze hemel weergeeft met wolken, maar ook de verschijning van het motief van de kraai dat hij vervolgens gebruikt in zijn iconische Korenveld met kraaien dat hij in 1890 realiseert in Auvers-sur-Oise, slechts 8 jaar later.

Naast het werk van Van Gogh, getuigt Vrouwen herstellen netten in de duinen van de grondige verandering van de schilderkunst die zich eind negentiende eeuw inzet en de avant-gardes van de twintigste eeuw gaat voeden. De weergave van de velden, geritmeerd door de kleine figuren, wordt onderstreept door een concentrische, zwarte kring die de groene kleurvelden verdeelt en een vorm van abstractie aankondigt.

Onthuld in Parijs, voorgesteld in New York
Vrouwen herstellen netten in de duinen, onthuld in Parijs, wordt bij Artcurial in Brussel voorgesteld, van 21 tot 26 april 2018, en in New York van 5  tot 11 mei 2018, alvorens terug te keren naar de Franse hoofdstad voor de tentoonstelling die aan de veiling voorafgaat. De veiling van impressionistische en moderne kunst omvat overigens jeugdwerken van een andere belangrijke figuur uit de twintigste eeuw, wiens tumultueuze vriendschap met Vincent Van Gogh bij iedereen bekend is: Paul Gauguin.

Bron: Persbericht CaracasCom
Beeld: Vincent van Gogh, ‘Vrouwen herstellen netten in de duinen’,  augustus 1882, olie op gemaroufeerd papier op paneel © Artcurial