Lichtstad Eindhoven doet zijn naam eer aan met een nieuw kunstwerk waarin de schoonheid van licht en duisternis tegelijkertijd wordt gevangen. Kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde is door gemeente Eindhoven, ProRail en NS gevraagd om een bij de stad Eindhoven passend interactief lichtkunstwerk te maken in de gerestaureerde reizigerstunnel van treinstation Eindhoven. Roosegaarde raakte gefascineerd door nachtkaarten van onze planeet aarde, waarop lichtbronnen de aanwezigheid van de mens zichtbaar maken. Daan Roosegaarde: “Licht is communicatie, onze taal. Lopend langs het kunstwerk ervaar je een nieuwe dimensie van licht, zoals een astronaut het ziet in een baan om de aarde”.

Roosegaarde en zijn team van ontwerpers werkten samen met experts aan een specialistische druktechniek op lenzen. Door toepassing van deze techniek wordt de illusie van diepte gecreëerd. Beelden van de aarde, vastgelegd door satellieten van de ruimtevaartorganisatie NASA, zijn maandenlang digitaal bewerkt tot een samengesteld 3D-beeld. De wereldbol is als een appel geschild waardoor er een lange strip ontstaat. Deze uitslag van de aarde is transparant gemaakt en op de tegenpool gelegd, waardoor je een kloppend maar abstract beeld krijgt van onze aarde. Dankzij dynamisch gestuurde LED verlichting ervaart de bezoeker extra de ruimtelijkheid van het beeld. ‘SPACE’ toont de schoonheid en de impact van licht bijvoorbeeld te zien in het verschil tussen Zuid- en Noord-Korea en het licht netwerk rondom de Nijl in Egypte.

‘SPACE’ bevindt zich in de oude passage van station Eindhoven en is een onderdeel van de stations verbouwing uitgevoerd door ProRail, Heijmans en ontwerp- en ingenieursorganisatie Arcadis. Het kunstwerk is vanaf 11 oktober 2017 permanent te zien en vrij toegankelijk voor bezoekers. Het kunstwerk is gemaakt in opdracht van ProRail en gemeente Eindhoven i.s.m. Heijmans en Arcadis.

Zie ook de trailer van ‘SPACE’: https://www.studioroosegaarde.net/project/space/

Dutch Design Week
Space is vanaf 21 oktober t/m 29 oktober onderdeel van de Dutch Design Week. De negendaagse Dutch Design Week (DDW) vindt elk jaar in oktober in Eindhoven plaats. Het grootste designevenement van Noord-Europa presenteert dan werk en concepten van ruim 2500 ontwerpers aan meer dan 295.000 bezoekers uit binnen- en buitenland. Verspreid over zo’n 110 locaties door de hele stad, organiseert en faciliteert DDW onder andere tentoonstellingen, lezingen, prijsuitreikingen, netwerkbijeenkomsten, debatten en festiviteiten.

Bron: Persbericht Studio Roosegaarde
Beeld: SPACE by Studio Roosegaarde