In Museumtijdschrift leest u in elke editie over de mooiste en meest bijzondere tentoonstellingen van het moment. Wie zijn de mensen achter de tentoonstelling? Welke keuzes maken zij, welke uitdagingen komen op hun pad? Elke maandag spreekt de redactie een tentoonstellingsmaker over zijn of haar werkzaamheden. Deze week: Annemiek Rens, conservator van ‘Viva la Frida!’ in het Drents Museum te Assen. De tentoonstelling brengt twee beroemde collecties voor het eerst samen.

Wat maakt deze tentoonstelling onderscheidend?
“Het is de állereerste keer dat de wereldberoemde Frida Kahlo-collecties van Museo Dolores Olmedo en Museo Frida Kahlo samen te zien zijn! Zelfs in Mexico is dat nog niet eerder gebeurd. Deze bijzondere combinatie van schilderijen en tekeningen met persoonlijke objecten zoals beschilderde korsetten, kleding en sieraden maakt het mogelijk om een bijzonder en gelaagd verhaal te vertellen over Kahlo.”

Conservator Annemiek Rens met ‘De gebroken zuil’

Kunt u iets vertellen over de vormgeving van de tentoonstelling?
“De inspiratie voor het tentoonstellingsontwerp is La Casa Azul (Het Blauwe Huis), waar Frida Kahlo vrijwel haar hele leven woonde. De intieme sfeer van de wereld die Kahlo in La Casa Azul creëerde, komt in de hele tentoonstelling terug. Je komt hierdoor heel dicht bij Kahlo.”

Tijdens de opbouw van de tentoonstelling

Wat was de grootste uitdaging tijdens het maken van deze tentoonstelling?
“Allereerst natuurlijk om deze collecties naar Assen te halen. Directeur Harry Tupan was er tien jaar mee bezig! Vervolgens de coronapandemie die roet in het eten gooide en veel onzekerheid met zich meebracht. Gelukkig was het mogelijk om de tentoonstelling een jaar op te schuiven naar 2021.”

Het installeren van ‘Zelfportret op de grens tussen Mexico en de VS’

Viva la Frida!’, t/m 27 maart in het Drents Museum, Assen, MK geldig, www.drentsmuseum.nl