In Museumtijdschrift leest u in elke editie over de mooiste en meest bijzondere tentoonstellingen van het moment. Wie zijn de mensen achter de tentoonstelling? Welke keuzes maken zij, welke uitdagingen komen op hun pad? Deze week is Geertje Smeding van het Groninger Museum aan het woord. Met een internationaal team zette zij honderden Groningers op de foto voor een spectaculair project van de Franse fotokunstenaar JR.

Wat vindt u het bijzonderste stuk in de tentoonstelling?
“Het meest bijzondere stuk in de tentoonstelling vind ik ‘Inside Out’, een fotoproject op de gevel van het Groninger Museum en op verschillende plekken in de wijken en de provincie Groningen. JR lanceerde dit werk meer dan tien jaar geleden en riep mensen van over de hele wereld op om mee te doen. Inmiddels is het project in 138 landen uitgevoerd en gingen bijna 500.000 mensen op de foto. Met het team van de JR Studio gingen wij een week voor de opening de stad en de provincie door met hun mobiele fotostudio uit Parijs. Met die bus deden we vijf plekken aan, waarbij we 1400 mensen op de foto hebben gezet. We plakten de portretten in straatexposities, onder andere op een oud fabrieksgebouw, een sporthal en een school. Een selectie namen we mee om op de gevel van het museum te plakken, waardoor nu 160 Groningers, jong, oud, zwart, wit, dik, dun, ‘Stadjers’ en mensen uit de provincie, onderdeel uitmaken van het kunstwerk. Een betere verbinding tussen de Groningers, het Groninger Museum en het werk van JR kunnen wij ons niet voorstellen.”

Geertje Smeding, foto: Christopher Smith

Kunt u iets vertellen over de manier waarop de tentoonstelling is opgebouwd en/of vormgegeven?
“De tentoonstelling hebben we overgenomen van het Brooklyn Museum in New York. De vormgeving is gedaan door grafisch ontwerper Rudo Menge. Hij heeft een aantal prachtige elementen toegevoegd aan de bestaande tentoonstelling, waaronder fragmenten van kunstwerken die groot zijn afgedrukt en in de museumzalen geplakt. Sommige kunstwerken in de tentoonstelling zijn door het team van de JR Studio zelf op de muren aangebracht volgens de wijze waarop zij ook buiten werken, dus zwart-witafdrukken op papier geplakt op de museummuren met lijm en kwast. Erg authentiek en leuk om te zien.”

Het resultaat van ‘Inside Out’ aan de gevel van de sporthal in Vinkhuizen, foto: Corné Sparidaens

Wat was de grootste uitdaging tijdens het maken van deze tentoonstelling?
“Dat waren natuurlijk de steeds wisselende coronamaatregelen. Op de dag dat we begonnen met ‘Inside Out’ was er een persconferentie waarin nieuwe maatregelen werden aangekondigd. We waren bang dat alle evenementen geannuleerd zouden worden, maar gelukkig was dat niet het geval en konden we doorgaan met de fotoacties op locatie. De opening werd een week van tevoren omgegooid: van een spectaculaire openingsavond met veel publieksactiviteiten naar een wat meer ingetogen openstelling. Gelukkig konden we gedurende de dag honderden gasten ‘JR: Chronicles en Graffiti in Groningen’ laten zien.”

Zaaloverzicht met ‘Face 2 Face: Separation Wall, Bethlehem’, 2007, foto: Heinz Aebi

JR: Chronicles’, t/m 12 juni in het Groninger Museum, MK geldig, www.groningermuseum.nl. In verband met de coronamaatregelen is het museum tijdelijk gesloten.

Hoofdbeeld: Het bezoek van de mobiele fotostudio aan Stadskanaal, foto: Siese Veenstra