De oproep van de Museumvereniging om woensdag 19 januari actie te voeren heeft een kettingreactie aan activiteiten opgeleverd. Verspreid over het hele land vonden onder het mom van ‘Museum Gym’ yogalessen en andere sportlessen plaats in musea verspreid door het hele land, teneinde de ‘mentale fitheid’ te bevorderen. Inmiddels hebben burgemeesters van dertig gemeenten het kabinet opgeroepen om het coronabeleid ‘fundamenteel te herzien’. De zogenaamde Taskforce culturele en creatieve sector heeft een openings- en herstelplan gemaakt, met meer perspectief voor de culturele sector.

Het was lang stil in de culturele sector, maar na de laatste persconferentie waarbij wel winkels en sportscholen open mochten maar niet de culturele branche, is veel ophef ontstaan. De culturele sector wil perspectief en roept het kabinet op om cultuur zo snel mogelijk toegankelijk te maken voor het publiek. Cultuur verbindt, cultuur biedt (veilig) ontspanning, cultuur is van en voor ons allemaal, is de slogan.

Bij de actie van 19 januari vonden door heel Nederland ludieke acties plaats, in een zeventigtal theaters en musea. In het Zeeuws Museum werd in de wandtapijtenzaal een les gegeven, gebaseerd op tai chi ontspanningsoefeningen. In het Frans Hals Museum kon men gymen tussen de schuttersstukken, in Fotomuseum Amsterdam en de vernieuwde koepel van het vanwege verbouwing nog gesloten Museum Arnhem kon men yogalessen volgen. Het Stedelijk Museum Amsterdam sloot aan met een grote projectie op de badkuip, met de woorden ‘Open musea, open cultuur, bezoek kan veilig’. In een aantal steden werd gehandhaafd. Zo moest Museum More in Gorssel zijn mentale marathon afbreken, moesten het Centraal Museum Utrecht en Museum de Speelklok in Utrecht ophouden met hun acitiviteiten.

Een foto-impressie

Yogales in Foam, Amsterdam

Kindersportles in Literatuurmuseum/Kinderboekemuseum, foto: Eveline van Egdom

Projectie Stedelijk Museum Amsterdam, foto Peter Tijhuis

Handhaving bij Museum Speelklok in Utrecht

In een aantal plaatsen vinden de komende dagen activiteiten plaats. Zo opent het Bonnefanten in Maastricht vanaf donderdag 20 januari als Museumwinkel XL. Museumwinkel XL is net als andere niet-essentiële winkels gratis toegankelijk en bezoekers zijn welkom om via een routing langs verschillende showrooms met merchandise op drie verdiepingen, onze tijdelijk uitgebreide shop en assortiment te ontdekken.
Bij alle musea en theaters werden de coronamaatregelen in acht genomen, met coronacheck, mondkapje en anderhalve meter afstand.

Inmiddels heeft de culturele sector op eigen initiatief een openings- en herstelplan gemaakt, om samen met het kabinet en de Tweede Kamer te komen tot een heldere routekaart met toetsbare momenten, duidelijke protocollen, ondersteunende financiering en een duidelijk langere termijnperspectief. Het plan is te lezen op de website van Kunsten ’92, de belangenorganisatie voor de culturele en de creatieve sector, kunsten92.nl.

Bron: diverse persberichten
Beeld: Publiek in de wandtapijtenzaal van het Zeeuws Museum, foto Viorella Luciana