Vanaf nu is het mogelijk om op Landgoed Duivenvoorde in Voorschoten een boom te adopteren. Een oude eikenboom aan de Voorlaan van het landgoed, een jonge beuk of linde in het park of een fruitboom in de boomgaard van de Leidse Tuin. De adoptieperiode varieert van 10 tot 15 jaar, de prijzen van € 350 tot € 5.000.

Bij elke boom wordt een bordje geplaatst met eigen tekst en de naam van de boom. Zo kan een geboorte, een huwelijk, jubileum of iets bijzonders worden gevierd, een overledene worden herdacht. Duivenvoorde garandeert voor 25 jaar de verzorging en het onderhoud van de geadopteerde boom.

800 jaar
Antoinette van Dorssen, directeur Landgoed Duivenvoorde: “Gedurende 800 jaar leefden er families op het kasteel en droegen zij nauwgezet zorg voor het landgoed en het huis. Alle belangrijke en mooie familie-ervaringen hebben daar plaats gevonden, vrolijk, feestelijk en ook verdrietig. Wij willen nieuwe families op Duivenvoorde verwelkomen door hun mooiste en meest dierbare herinneringen te vieren en te herdenken met het adopteren van een boom. Iedereen kan een boom adopteren en draagt daarmee bij aan het voortbestaan van het eeuwenoude bijzondere landgoed en unieke erfgoed.”

Oude en bestaande bomen kunnen het gehele jaar worden geadopteerd. De jonge (nieuwe) bomen worden éénmaal per jaar geplant en aanmelden kan het hele jaar via de website adopteer-een-boom. De geïnteresseerde maakt een afspraak om zich te oriënteren over de mogelijkheden en advies te krijgen waar en hoe een nieuwe boom of fruitboom geplant kan worden. Bestaande bomen kunnen overal in het park en op het landgoed worden geadopteerd, voor de nieuwe bomen zijn verschillende opties en locaties in overleg beschikbaar.

37.000 hectare
In het park en op het landgoed van Duivenvoorde staan vele honderden unieke en bijzondere bomen, van eeuwenoud tot nieuw geplant. Want elk jaar worden aan park en landgoed nieuwe bomen toegevoegd om het bomenbestand op orde te houden en te verjongen. Doelstelling voor 2021 is, om ruim 1 hectare bomen te planten op het landgoed en dat in 2022 uit te breiden naar nog eens 2 x 2 hectare. Hiermee doet Duivenvoorde een kleine bijdrage aan de plannen van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit om de komende tien jaar in Nederland 37.000 hectare nieuw bos aan te planten.

Kerstbomen
Ook dit jaar komt een oude traditie tot leven op Landgoed Duivenvoorde: vanaf 1 december start de verkoop van kerstbomen. De boom kan zelf worden uitgegraven en, indien gewenst, ook weer worden teruggebracht om te worden terug geplant voor de volgende kerst. Er zijn eveneens bomen met gezaagde voet en opgemaakte kerstkransen te koop. Informatie: kerstbomenverkoop.

Bron: Persbericht Kasteel Duivenvoorde
Beeld: Kasteel Duivenvoorde