Het Rijksmuseum van Oudheden bestaat in 2018 tweehonderd jaar en dat wordt gevierd met tal van feestelijkheden. Die gaan op 14 november 2017 van start met een groots lichtspektakel op de Egyptische tempel in de centrale hal. Met wervelende lichtbeelden, muziek en een gesproken verhaal komt tweehonderd jaar museumgeschiedenis tot leven, vanaf de stichting in 1818 door koning Willem I tot nu. De lichtshow duurt vier minuten en is voortaan dagelijks te zien om 11.30 uur, 13.30 uur en 15.30 uur. Dit jubileumproject is gerealiseerd dankzij een extra bijdrage van de BankGiro Loterij.

Met de nieuwe lichtshow laat het Rijksmuseum van Oudheden zien dat het niet alleen tweehonderd jaar oud is, maar ook al tweehonderd jaar ‘van nu’. De tweeduizend jaar oude Egyptische tempel is de drager van het lichtshow-verhaal. Daarin wordt onder andere verteld over de geschiedenis van de tempel en de komst ervan naar Leiden in de jaren 70 van de vorige eeuw. De tempel zelf lijkt in gekleurde lichtstralen uiteen te spatten om daarna weer steen voor steen te worden opgebouwd. Topstukken uit de collectie passeren de revue in uitgekiende projecties. Voor een internationaal publiek is er een Engelstalige versie. Het ontwerp van de nieuwe lichtshow is van Mr.Beam Projection Art Studio. De werken van Mr.Beam worden wereldwijd vertoond en zijn bekroond met diverse prijzen.

In 2018 bestaat het museum tweehonderd jaar en dat wordt groots gevierd met drie jubileumtentoonstellingen en tweehonderd activiteiten, avondopenstellingen en ontvangsten in deze entreezaal. Met deze nieuwe lichtshow wil het museum meer eenheid tussen de zaal en tempel creëren waardoor er een multifunctioneel podium ontstaat voor alle jubileumactiviteiten.

Bron: Persbericht Rijksmuseum van Oudheden
Beeld: ‘Lichtspektakel op Egyptische tempel Rijksmuseum van Oudheden’ Fotograaf: Hielco Kuipers, Leiden