Middenin coronatijd heeft het College van burgemeester en schepenen van de stad Brugge het groene licht gegeven aan een ambitieuze, culturele investering in het hart van de historische binnenstad. Rond de Garenmarkt, net naast het Groeningemuseum, komt een gigantisch terrein met een tentoonstellingshal en een park: een nieuwe creatieve, artistieke ‘hub’ in de stad.

Brugge, vlak over de grens met Nederland, is niet alleen een toeristische attractie vanwege zijn Middeleeuwse binnenstad. Het is ook een stad met tal van bijzondere musea, zoals het Groeningemuseum, het Sint-Janshospitaal en het Gruuthusemuseum. De collectie van Musea Brugge is ronduit indrukwekkend. Naast werken van de Vlaamse Primitieven omvat ze 86 Vlaamse topstukken en gezamenlijk meer dan 70.000 kunstobjecten. Om die collectie optimaal te ontsluiten en tentoonstellingen te organiseren zonder tijdelijk deuren te sluiten en kunstwerken op te bergen, realiseren de Stad Brugge en Musea Brugge deze nieuwe museum- en kunstsite, die in de beleidsdoelstellingen als topprioriteit staat genoteerd.

Exterieur BRUSK, fotomontage


Ontwerp
Het ontwerp van de tentoonstellingshal genaamd BRUSK is van de gerenommeerde Belgische, minimalistische architecten Robbrecht en Daem, samen met Olivier Salens architecten. De twee tentoonstellingszalen worden één niveau opgetild en van elkaar gescheiden door een publiek doorwaadbare passage, zodat een open, transparant en toegankelijk gelijkvloers ontstaat. BRUSK’s tentoonstellingszalen onderscheiden zich in het museale landschap met enerzijds een natuurlijke lichtinval en anderzijds de unieke hoogte van de ruimtes. Uit respect voor die naburige gebouwen zal BRUSK de historische skyline vrijwaren. Het ontwerp houdt bovendien ook rekening met de hedendaagse normen rond duurzaamheid.

Naar verwachting start de bouw in de loop van 2022 en is het geheel eind 2024 klaar.

De musea in België zijn op dit moment open, maar niet voor Nederlanders. T/m 1 maart zijn reizen naar België uit toeristische en recreatieve doeleinden verboden.

Bron: Persbericht Musea Brugge
Beeld: zaaloverzicht, ontwerp Robbrecht en Daem architecten & Olivier Salens architecten. Beeld: MakeMe, foto: Kristien Daem, model: Bernard Vandermeersch