Onlangs maakte koning Willem-Alexander bekend dat de Gouden Koets voorlopig niet gebruikt zal worden. De Gouden Koets, die na een restauratie van ruim vijf jaar nog tot en met 28 februari in een glazen behuizing op de binnenplaats van het Amsterdam Museum staat, zal wél weer te bezichtigen zijn. Het Amsterdam Museum opent namelijk de poorten naar zijn binnenplaatsen zodat bezoekers de koets gratis en veilig in de buitenruimte kunnen bekijken.

Beveiliging houdt toezicht zodat het niet te druk wordt en er voldoende afstand wordt gehouden. ‘’We hebben begrip voor het besluit van de koning. Als museum denken we – juist ook omdat we dit hebben ervaren in onze eigen tentoonstelling en museum – dat een object als de Gouden Koets het best tot zijn recht komt in een museale context omdat er ruimte is voor verdieping en gelaagdheid en er een gesprek op gang komt,’’ aldus artistiek directeur van het Amsterdam Museum Margriet Schavemaker.

Openstelling binnenplaatsen voor bezichtiging Gouden Koets
Over het gratis openstellen van de binnenplaats van het museum zegt Schavemaker het volgende: ‘’Natuurlijk hopen we, na opnieuw wekenlang gesloten te zijn geweest, dat we weer helemaal open mogen. Maar als dat niet het geval is, dan willen we mensen toch de kans geven om de Gouden Koets te komen bekijken.” De bijzondere bruikleen staat na een restauratie van 5 jaar sinds 18 juni 2021 op de binnenplaats van het Amsterdam Museum. In zes museumzalen rondom de binnenplaats, die bezoekers ook online kunnen bekijken via goudenkoets.nl, geven honderden cultuurhistorische objecten een veelzijdig beeld van de geschiedenis en het gebruik van de Gouden Koets en de discussies uit verleden en heden over dit iconische voertuig. Schavemaker: ”Op 28 februari sluit de tentoonstelling en gaat de koets terug naar de Koninklijke Stallen in Den Haag. We willen zoveel mogelijk mensen, ondanks de lockdown, de mogelijkheid geven om de koets nog te komen bekijken. Dat kan veilig in de buitenlucht.”

Van 15 januari t/m 28 februari zijn de binnenplaatsen van het Amsterdam Museum aan de Kalverstraat 92 in Amsterdam elke dag open tussen 10.00 en 16.00 uur. Eind februari sluit het museum de deuren aan de locatie Kalverstraat vanwege een voorziene verbouwing van zo’n 3,5 jaar. Vanaf 5 maart opent het Amsterdam Museum tijdelijk in de Hermitage. Meer info: amsterdammuseum.nl.

Bron: Persbericht Amsterdam Museum
Beeld: Opening van de tentoonstelling met de Gouden Koets in het Amsterdam Museum door koning Willem-Alexander, foto: Jan Kees Steeman