Directeur Ann Demeester gaat het Frans Hals Museum per 1 februari 2022 verlaten. Demeester staat sinds 2014 aan het roer van het Frans Hals Museum en heeft daar een grootschalige koerswijziging doorgevoerd. Ze verlaat Haarlem om directeur te worden van het Kunsthaus Zürich, het grootste kunstmuseum van Zwitserland.

Ann Demeester: “Het voelt als een voorrecht om acht jaar lang aan het Frans Hals Museum, hét stedelijke kunstmuseum van Haarlem, leiding te mogen geven. Ik kijk met trots terug op veel prikkelende tentoonstellingen, markante aankopen en een hernieuwde collectiepresentatie. Het was een genoegen om met het team te werken aan de lancering van het ‘transhistorische’ museum waarin kunst uit verschillende tijdperken met elkaar in gesprek gaat. De unieke uitdaging om leiding te gaan geven aan een encyclopedisch kunstmuseum in de culturele hoofdstad van Zwitserland voelt als een enorme eer. Ik kijk er dan ook naar uit om daar aan de slag te gaan.”
Het Kunsthaus Zürich heeft een verzameling die vele eeuwen omspant, van Rembrandt en Van Gogh tot Picasso en Rist. Het museum onderscheidt zich onder meer door de omvangrijke verzameling werken van Alberto Giacometti en Edvard Munch. De ruimtelijke uitbreiding door architect David Chipperfield dit najaar en de toevoeging van twee omvangrijke collecties (Bührle en Looser) met respectievelijk Franse Impressionisten en Amerikaanse kunst uit de jaren ’50 tot ’70 maakt het Kunsthaus tot het grootste museum van Zwitserland.

Hof en Hal
Frans Corpeleijn, voorzitter van de Raad van Toezicht van het Frans Hals Museum feliciteert Ann Demeester met deze eervolle aanstelling bij dit prestigieuze kunstinstituut. “We zijn niet verbaasd dat het internationale comité met vertegenwoordigers van het Metropolitan Museum in New York, Städel Museum in Frankfurt en Tate Modern in Londen Ann heeft gekozen en gunnen haar de boeiende uitdagingen en museale mogelijkheden in Zürich. We danken haar voor het succesvol leiden van ons museum en zullen haar inzet, strijdvaardigheid en humor missen.” Onder haar leiding kende het museum veel hoogtepunten, waaronder de baanbrekende tentoonstellingen ‘Frans Hals en de Modernen’ en ‘Who is she? Portretten vertellen’ die nu te zien is, de restauratie van de Regenten en Regentessen-stukken van Frans Hals en de dit jaar opgestarte projecten ‘Gezichten van Noord-Holland’ en ‘Inspire Fellowships’ om het museum inclusiever en relevanter voor huidige en nieuwe doelgroepen te maken. Maar ook het museale huwelijk tussen de twee locaties ‘Hof’ en ‘Hal’, de unieke samenwerkingen met Museum M in Leuven, het Amsterdam Museum en MASP in Sao Paulo en de plannen voor het Frans Hals Kenniscentrum mogen niet ongenoemd blijven.

Bron: Persbericht Frans Hals Museum
Foto: Jacqueline de Haas