De Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2018 is toegekend aan Anne Geene (Breda, 1983). De jury onder voorzitterschap van oud-minister Jet Bussemaker ziet de winnaar als ‘meest complete kandidaat’. Het werk van Geene dat zijn inspiratie vindt in de natuur ‘verbaast vanwege zijn gekte, getuigt van vakmanschap en viert schoonheid zonder dat boven alles te stellen’, aldus het juryrapport.

In4Art
De kunstenares kreeg de prijs van € 10.000 zondag in de uitzending van AVROTROS Kunstuur. Het prijzengeld is beschikbaar gesteld door In4Art, een organisatie voor talentontwikkeling in de kunst. De Volkskrant Beeldende Kunst Prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een kunstenaar onder de 36 jaar en gaat verzegeld van een tentoonstelling in het Stedelijk Museum Schiedam. Daar is tot en met 15 april het werk te zien van alle vijf genomineerden.

Optimistisch en open pleidooi
Dit jaar zijn voorgedragen, naast winnaar Geene: Kevin Osepa, Rosa Johanna, Feiko Beckers en Benjamin Li. Deze elfde editie van de Volkskrant Beeldende Kunstprijs verenigt volgens de jury vijf zeer uiteenlopende kandidaten, zowel in leeftijd, interesse als aanpak. ‘Er is grote urgentie maar geen fatalistische nood bij deze kunstenaars en dat leidt tot werk dat een optimistisch en open pleidooi is voor verschillende posities in de kunst en in de samenleving.’

Anekdotes, gedichten en soms een gehele familieroman
De keuze van de jury voor Anne Geene, voorgedragen door scout en oud-museumdirecteur Wim Pijbes, was eensluidend: ‘Deze kunstenaar richt met grote vanzelfsprekendheid onze blik naar de rijkdom en verscheidenheid van de natuur die zich zo achteloos onder onze ogen, handen en voeten bevindt. Bovendien laat het de toeschouwer lachen om fenomenen die niet in woorden te vatten zijn; dit zijn anekdotes, gedichten en soms een gehele familieroman in een beeld.

Jury
De jury van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2018 bestaat uit: Jet Bussemaker (oud minister van OCW), Lene ter Haar (artistiek directeur SCHUNCK*), Femmy Otten (winnaar de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2013), Rodolfo Groenewoud van Vliet (oprichter In4Art) en Sacha Bronwasser (criticus de Volkskrant). De tentoonstelling met het werk van de vijf genomineerden is te zien tot en met 15 april in het Stedelijk Museum Schiedam. Publiek kan tot 25 maart stemmen voor de publieksfavoriet.

Bron: Persbericht Stedelijk Museum Schiedam
Beeld: Oud-minister en juryvoorzitter Jet Bussemaker overhandigt Anne Geene de cheque van € 10.000. Fotografie: Adriaan van der Ploeg