3 april 2023

In deze serie bespreken we elke maandag een kunstwerk dat is geïnspireerd op tradities en gebeurtenissen van de betreffende maand. Deel 30: Gerrit Dou, fijnschilder met feesttoeter.

Gerrit Dou, ‘Trompetspeler voor een banket’, 1660-‘65, Louvre, Parijs

Zeg je Gerrit Dou, dan roept iedereen die ook maar iets van zeventiende-eeuwse kunst weet: leerling van Rembrandt. En terecht, want Dou (1613-75) werd op zijn veertiende de eerste pupil van Rembrandt, die niet ver bij hem vandaan woonde en slechts zeven jaar ouder was. Dou nam Rembrandts stijl over en in sommige werken is niet goed te zien of het van de meester of de leerling is. Toch doen we Dou tekort door hem enkel als Rembrandt-leerling te bestempelen. Hij was slechts drie jaar bij Van Rijn in de leer, en in tegenstelling tot veel latere leerlingen ontwikkelde hij snel na zijn studietijd een eigen, herkenbare stijl als fijnschilder. Dou werkte ieder detail minutieus uit; naar verluidt deed hij wel vijf dagen over het schilderen van een hand. Hij maakte hiermee school en werd ongekend populair, al was model zitten voor Dou geen sinecure. Je moest een stuk geduldiger zijn dan voor vlottere portrettisten als Rembrandt of Hals. Zeker als je met bolle wangen een trompet omhoog moest houden.

Deze week, op 7 april, is het de 410e verjaardag van Gerrit Dou. Reden genoeg voor een feesttoeter. Alleen lijkt de blik van deze feestganger vooral te zeggen: schiet op!