In deze serie bespreken we elke maandag een kunstwerk dat is geïnspireerd op tradities en gebeurtenissen van de betreffende maand. Deel 31: het gouden Oog van Horus als goddelijke kracht.

Oog van Horus, goud, 2,8 x 3,5 cm, ca. 322-30 v.Chr, collectie RMO, Leiden

De zon en de maan, bescherming, gezondheid én goddelijke kracht. Voor de oude Egyptenaren stonden de ogen van de god Horus symbool voor al het goede. Daar heeft Horus zelf een grote prijs voor betaald: met de god – tevens zijn oom – Seth was hij voortdurend in conflict over de heerschappij over Egypte, nadat deze god Horus’ vader Osiris had gedood. Vele mythen zijn er over deze eeuwige strijd, waaronder het verhaal over het gevecht waarbij Horus zijn linkeroog wordt uitgerukt waarna de nachtelijke hemel in diepe duisternis werd gehuld. Met behulp van de maangod Thot wordt het gestolen oog weer teruggebracht bij zijn rechtmatige eigenaar.
Het rechteroog van Horus is zo mogelijk nog beroemder, want verbonden met de zonnegod Ra. Het staat symbool voor het oneindige koningschap: wie over dit oog beschikt, heeft heel Egypte in zijn macht.

Dit spectaculaire gouden Oog van Horus is te zien op de tentoonstelling ‘Kemet. Egypte in hiphop, jazz, soul en funk’, die aanstaande zaterdag opent in het Rijksmuseum van Oudheden. In Museumtijdschrift 3 staat een uitgebreid artikel over deze tentoonstelling. Ook is er speciaal voor abonnees een exclusieve lezing door conservator Daniel Solimon.