Zondag 1 juli is Armando op 88-jarige leeftijd overleden in Potsdam. Armando (1929-2018) is een van de belangrijkste naoorlogse kunstenaars van Europa. Decennia lang werkte Armando aan zijn zeer persoonlijke en veelzijdige beeldende en literaire oeuvre. Zijn handschrift is expressief, zijn schilderijen pasteus en zijn sculpturen met veel kracht opgebouwd.

Nog geen twee weken geleden bezocht museumdirecteur Suzanne Swarts Armando in zijn studio in Potsdam, Duitsland. Hier maakten zij afspraken over zijn aanstaande tentoonstelling in museum Voorlinden. Ondanks zijn kwetsbare gezondheid was hij zeer helder en hij stelde meteen zijn meest recente werk ter beschikking. Hij keek er zelfs naar uit om begin volgend jaar naar de opening van de tentoonstelling in museum Voorlinden te komen.

Directeur Suzanne Swarts: “Voorlinden geeft Armando in 2019 het podium dat hij heeft verdiend. Het is verdrietig dat Armando dit niet meer kan meemaken, Voorlinden zal er een waardig postuum eerbetoon van maken.

Het ongemakkelijk samengaan van schoonheid en kwaad, melancholie en (on)macht zijn terugkerende thema’s in Armando’s oeuvre. Voorlinden toont een groots overzicht met werk vanaf de Nul-periode uit de jaren zestig tot en met de meest recente schilderijen. Voorlinden zet hiermee de traditie voort om tentoonstellingen te maken van kunstenaars waarmee het museum een nauwe band heeft. Er zijn meer dan 40 werken van Armando in de collectie Voorlinden.

Het retrospectief zal van 2 februari t/m 5 mei 2019 in Wassenaar te zien zijn.

Bron en beeld: Persbericht museum Voorlinden