Art Hotel Spaander in Volendam is vorige week officieel failliet verklaard. Het hotel was onder meer befaamd vanwege zijn bijzondere collectie Volendamse schilderijen.

Het hotel was zeer in trek bij Aziatische toeristen en heeft zwaar te lijden gehad onder de coronacrisis. Het was al sinds 21 maart gesloten. Volgens de curator hebben zich inmiddels een aantal gegadigden gemeld met oog op een mogelijke doorstart. Het hotel werd jarenlang geëxploiteerd door de familie Schilder, maar werd in 1881 gesticht door Leendert Spaander uit Durgerdam. Het werd in de loop der jaren bezocht door diverse bekende personen, waaronder Pierre-Auguste Renoir in 1885, keizer Wilhelm II in 1921, Elisabeth Taylor in 1975 en Muhammad Ali in 1976.

In het net verschenen nummer van Museumtijdschrift (hier te koop) is een groot artikel gewijd aan Kunstenaarsdorpen in Nederland. Daarbij wordt onder meer de collectie Volendamse schilderijen van vroeger en nu – naar verluidt zo’n 1800 werken – van Art Hotel Spaander een bezoek waard gevonden. De collectie vindt zijn oorsprong bij Leendert Spaander, die kunstenaars uit de hele wereld uitnodigde om naar Volendam te komen. Hij zorgde voor atelierruimte achter het hotel waar zij konden schilderen. Meerdere van hen, waaronder een groot aantal Amerikaanse schilders, gaven gevolg aan zijn uitnodiging. De Volendamse kleding, de zee en het landschap dienden als inspiratiebron voor deze schilders. Als dank schonken zij Spaander door hen vervaardigde schilderijen.
Helaas zijn de deuren dus voorlopig dicht, in afwachting van verdere ontwikkelingen.

Bron: diverse nieuwsberichten/wikipedia
Beeld: Interieur Art Hotel Spaander