11 april 2023

De nieuwe podcast ‘De muze is moe’ portretteert zes muzes van beroemde kunstenaars uit de kunstgeschiedenis. Wie zijn toch die vrouwen die schuilgaan achter de inspiratiebronnen van kunstenaars? 

Uitsnede van Édouard Manets ‘Olympia’, 1863, collectie Musée d’Orsay, Parijs

De luisteraar maakt onder meer kennis met Misia Sert, de muze van het Parijse fin de siècle, en met het beroemde schildersmodel en tevens kunstenaar Victorine Meurent. Waarom bleef haar schandaalreputatie als jonggestorven prostituee haar achtervolgen tot na haar dood? Ook komt de muze en minnares van Auguste Rodin, Camille Claudel, aan bod. Zij raakte decennialang in de vergetelheid maar daar komt de laatste jaren verandering in. Aflevering 5 draait om Elizabeth Siddal, de muze van Dante Gabriel Rossetti, die de macabere beslissing nam om haar lichaam op te graven na haar dood. Tot slot mag natuurlijk de bekende Mathilde Willink niet ontbreken, misschien wel de bekendste muze van Nederland. Ze is een levend kunstwerk, maar waar stopt de muze Mathilde en waar begint de mens?

Uitzonderlijk
De muze fascineert, ook vandaag de dag nog. Toch is er lange tijd weinig aandacht geweest voor het gezicht achter de vrouwen die kunstenaars inspireren, iets dat nu aan het veranderen is. Wat komen we te weten als we met andere ogen naar de muze kijken? Martine van der Veer, historicus en journalist, bedacht de podcast en maakte eerder audioverhalen voor musea en andere organisaties uit de culturele sector.
Martine van der Veer: “Ik stuitte op het bijzondere verhaal van Camille Claudel en vroeg mij af welke levens er schuilgaan achter andere muzen van bekende kunstenaars. Wat bleek? Niet alleen leefden veel muzen een heel uitzonderlijk leven, ze drukten ook een duidelijke stempel op de kunstgeschiedenis, iets dat lange tijd onderbelicht was. En dat zegt niet alleen iets over vroeger, maar ook over nu. Het leert ons namelijk meer over de oorsprong van bepaalde (gender)patronen. Daarom is het niet alleen leuk en interessant om je te verdiepen in de levens van deze muzen, maar ook actueel.”

NPO Luister Podcast Event
Speciaal voor het NPO Luister Podcast Event in TivoliVredenburg in Utrecht richten de makers zich voor aflevering 7 live op het leven van nóg een muze. Wie was zij en welke invloed had zij op het verloop van de kunstgeschiedenis?

Aflevering 1: Wie is de muze?
Aflevering 2: Misia Sert | De muze als spil in het web
Aflevering 3: Victorine Meurent | De muze als naaktmodel
Aflevering 4: Camille Claudel | De muze als kunstenaar
Aflevering 5: Elizabeth Siddal | De muze als ideale vrouw
Aflevering 6: Mathilde Willink | De muze als kunstwerk

De podcast is gratis te beluisteren via alle populaire podcast-apps en de app van NPO Luister.

Bron: persbericht AvroTros