Grote dieren, kleine dieren, fantasiedieren, onderkruipsels, een kip zonder kop en een blauwe hond – ze zijn vanaf 24 november 2018 allemaal te zien in het Groninger Museum, in een tentoonstelling met werk uit eigen collectie. Het thema ‘dieren’ staat vast, maar de titel nog niet! Daarom doet het Groninger Museum een dringende oproep via Facebook aan alle woordkunstenaars: bedenk een titel voor de dierententoonstelling.

De dieren bivakkeren al een hele tijd in het museumdepot, maar worden speciaal voor deze tentoonstelling van stal gehaald. Zo zijn er de ontroerende hondenportretten van de Groninger schilder Otto Eerelman, koeien van de Haagse School, Mexicaanse papier-maché monsters van de familie Linares en Japanse prenten met paarden op het slagveld. Soms hebben de dieren een symbolische betekenis, vooral in de Aziatische cultuur, zoals de karper die, tegen de stroom inzwemmend, eigenschappen als moed, kracht en volharding symboliseert. Andere dieren lijken juist alleen om hun schoonheid te zijn afgebeeld. Kortom, de variatie is enorm!

Geef jij de ‘beestjes’ van het Groninger Museum een naam? Meedoen kan t/m 23 september via facebook/groningermuseum, waar ook de actievoorwaarden staan. Geen Facebook? Geen nood, in het museum liggen vanaf zaterdag 8 september antwoordkaarten in de entreehal. De beste titel wordt bekendgemaakt op Dierendag en de inzender wint een beestachtig prijzenpakket.

Bron: Groninger Museum
Beeld: Groninger Museum