Op de boulevard van Scheveningen is vanochtend in alle vroegte de laatste hand gelegd aan de reusachtige beeldhouwwerken Carlota (2018) en Mar (2016) van de Spaanse kunstenaar Jaume Plensa. De ieder ongeveer 4000 kilo wegende gietijzeren beelden van 4,5 meter hoog zijn deze zomer op het duin ter hoogte van museum Beelden aan Zee te zien. De twee vrouwenportretten trekken samen de aandacht voor de eerste overzichtstentoonstelling van Plensa in Nederland. De tentoonstelling opent zaterdag 22 juni.

Wereldwijd oeuvre
Plensa is internationaal bekend door zijn metershoge sculpturen van vrouwenhoofden in de openbare ruimte. Ze zijn gemaakt van basalt, gietijzer of staal. Met hun geloken ogen stralen zij iets meditatiefs uit. De langgerekte portretten vinden overal ter wereld hun plek: van de Basilica di San Giorgio Maggiore tijdens de Biënnale van Venetië in 2015 tot in de branding tegenover de Copacabana. Meer dan dertig grote projecten heeft Plensa uitgevoerd in steden als Chicago, Dubai, London, Liverpool, Nice, Tokyo, Toronto, en Vancouver. Een absoluut hoogtepunt in zijn oeuvre is de Crown Fountain in het Millennium Park van Chicago. Een enorme video-installatie waarop gezichten van honderden inwoners verschijnen.

In Nederland bezit Leeuwarden sinds de manifestatie Culturele Hoofdstad 2018 het werk Love, dat geïnstalleerd is tegenover het Centraal Station. Het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam heeft in de centrale bezoekershal eveneens een vrouwenportret van Plensa staan. Desondanks is zijn werk in Nederland zelden te zien geweest. Museum Beelden aan Zee wijdt voor het eerst bijna al zijn museumzalen aan het werk van de Spanjaard.

Bron: persbericht Museum Beelden aan Zee
Beeld: Carlota (2018), Foto: Martijn Beekman