Vanochtend werd bekendgemaakt welke foto’s het Nederlandse publiek gekozen heeft voor “De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s”. Op www.in100fotos.nl zijn alle honderd foto’s, met uitgebreide bijschriften, te raadplegen. De NOS zendt vanavond avond, direct na Dodenherdenking, een speciaal tv-programma over de 100 foto’s uit. Op deze dag verschijnt ook het boek De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s (WBooks, Zwolle).

Om stil te staan bij “75 jaar Vrijheid” is een half jaar geleden vanuit de provincies een intensieve zoektocht gestart naar foto’s van de oorlog in Nederland, Nederlands-Indië, de Antillen en Suriname. Er is onderzoek gedaan in archieven en particulieren zonden foto’s in. Zo ontstond een landelijk participatieproject dat beelden heeft opgeleverd waarvan het bestaan niet eerder bekend was.

Uit de door de provincies ingebrachte foto’s heeft een publieksjury, onder leiding van voorzitter van de Tweede Kamer Khadija Arib, de honderd foto’s gekozen. Het resultaat is een veelzijdige en intrigerende verzameling van foto’s en verhalen. 75 jaar na de bevrijding geven deze foto’s een uniek inzicht hoe we vandaag de dag in Nederland naar de jaren van oorlog en bezetting kijken.

In het tv-programma ‘De honderd foto’s van de oorlog’ dat de NOS op 4 mei op NPO 2 uitzendt (20.25 – 21.25 uur), passeert een groot aantal gekozen foto’s de revue. In deze uitzending, gepresenteerd door Herman van der Zandt, gegeven de initiatiefnemers van het project, NIOD-historici Laurien Vastenhout en Erik Somers, een toelichting op de foto’s en de totstandkoming van de samenstelling.

In het boek De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s zijn alle gekozen foto’s opgenomen, voorzien van uitgebreide bijschriften waarin het verhaal achter de beelden wordt verteld en deze in hun historische context worden geplaatst. Dit is het resultaat van een uniek project waar de deelname van het publiek centraal stond.

In aanloop naar de bekendmaking van de honderd foto’s geven “Bekende Nederlanders” vanaf 18 april tot en met 5 mei dagelijks, in zelf opgenomen video-boodschappen een toelichting op foto’s van hun voorkeur. Een spontane actie met mooie en ontroerende verhalen. Staatssecretaris Paul Blokhuis trapte af met een eerste videoboodschap. Steeds meer BN’ers sloten zich vervolgens aan en deelden hun bijdragen op sociale media. (Facebook, Twitter, Instagram: @in100fotos #in100fotos). Zie ook: www.in100fotos.nl.

Publicatie: Erik Somers en Laurien Vastenhout, De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s, in samenwerking met het NIOD Instituut voor Oorlogs- Holocaust en Genocidestudies, WBooks, Zwolle (144 pagina’s), €22,95

Bron: NIOD, Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies
Beeld: Hendrik Jan Kooymans veilig in de armen van zijn moeder voor de duiker bij Markelo. Ze schuilden hier regelmatig voor bombardementen en beschietingen. © Hartgerink Diepenheim, privécollectie familie Varenhorst-Kooymans