12 juli 2023

De naamsverandering van Hermitage Amsterdam naar H’ART Museum is het Belgische kunsttijdschrift HART in het verkeerde keelgat geschoten. Niet alleen vanwege de keuze voor een naamsvoering die identiek klinkt, maar ook vanwege de grafische gelijkenis van de logo’s. Overleg heeft de partijen de afgelopen week niet dichter bij elkaar gebracht. Het tijdschrift overweegt nu juridische stappen.

Overleg op 4, 6 en 12 juli heeft de partijen niet dichter bij elkaar gebracht, volgens HART magazine. Onder deze omstandigheden rest hen niets anders dan de juridische mogelijkheden verder te onderzoeken. “Onze juristen zijn het erover eens dat HART magazine een eventuele rechtszaak met vertrouwen tegemoet kan zien. Het is verontrustend en intriest dat het zover moet komen.”

Naamsverandering
Eind juni werd bekend dat Hermitage Amsterdam op 1 september 2023 wordt omgedoopt tot H’ART Museum. De rebranding van Hermitage Amsterdam heeft te maken met het feit dat de banden met Rusland werden verbroken vanwege de oorlog in Oekraïne. Maar de nieuwe naamkeuze van Hermitage Amsterdam viel niet in goede aarde bij het Belgische kunsttijdschrift HART, ook in Nederland een in kunstkringen bekend blad, dat verkocht wordt in verschillende boek- en museumwinkels. Niet alleen kiest Hermitage met H’ART voor een naamsvoering die identiek klinkt, de instelling maakt ook inbreuk op de wetgeving rond merkdeponering. Het tijdschrift legde HART als merknaam in de Benelux neer in 2006 en gebruikt het huidige logo sinds 2019. Nadat Hermitage Amsterdam hierop gewezen werd door HART magazine besloot de organisatie een spoedprocedure in te zetten voor de merkdeponering van H’ART en dit binnen dezelfde categorieën. Hermitage Amsterdam maakt zich sterk dat een co-existentie mogelijk is. Maar HART magazine voert een onafhankelijke redactie en wil niet geassocieerd worden met de activiteiten van Hermitage Amsterdam. Een co-existentie kan enkel leiden tot verwarring, zeker in een veld waar het zeer gebruikelijk is dat culturele instellingen naar buiten treden met een eigen tijdschrift.

Internationale verschijning
Bovendien schaadt deze ondoordachte actie van Hermitage Amsterdam HART’s plannen voor internationalisering. HART, één van de toonaangevende kunsttijdschriften in de Benelux, wil op 7 september internationaal verschijnen en uitpakken met een Engelstalige editie.
HART, dat sinds 2006 bestaat, opinieert en schrijft met inzicht en inspiratie: over kunstenaars en hun werk, over tentoonstellingen, kunstinstellingen, verzamelen, beleid en engagement. Dankzij aanzienlijke inspanningen is het tijdschrift de afgelopen zeventien jaar uitgegroeid tot een permanent anker voor reflectie en debat over wat er gaande is in de kunstwereld in de Benelux en ver daarbuiten. Bovendien gaan de activiteiten van HART verder dan het uitgeven van een tijdschrift: HART organiseert lezingen, maakt podcasts, kunstenaarsedities, gidsen en organiseert soms kleinschalige tentoonstellingen.
Aan de vooravond van deze belangrijke internationale stap, waarvoor HART onlangs naar Brussel is verhuisd, om dichter bij de internationale instellingen, kunstcentra, galeries te zijn moet HART nu zijn naam, logo en de zorgvuldig opgebouwde reputatie die daaraan verbonden is, verdedigen.

Bron: Persbericht Hart magazine