Van onze redactie – Aankomende zaterdag vindt de officiële heropening plaats van het AfricaMuseum in het Belgische Tervuren, maar de Belgische koning Filip is daar niet bij. Hij heeft zijn eerdere toezegging om aanwezig te zijn ingetrokken, omdat hij vreest in een verhit, langdurig debat terecht te komen over koloniaal erfgoed.

Het AfricaMuseum, voorheen het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika, werd in 1898 geopend en is opgericht om de koloniale boodschap uit te dragen. Het museum is vooral gericht op de voormalige Belgische kolonie Congo en heeft een enorme collectie van 130.000 etnografische objecten, 10 miljoen zoölogische monsters, 15.000 mineralen en andere voorwerpen. De afgelopen vijf jaar was het museum gesloten vanwege een grootscheepse restauratie en vernieuwingsoperatie. Die kostte 66 miljoen euro.

De huidige directeur Guido Gryseels stond voor de lastige taak het museum in gesprek met de Afrikaanse gemeenschap ook inhoudelijk opnieuw te positioneren. Inmiddels is in België en in andere landen een verhitte discussie gaande over de herkomst van koloniaal erfgoed, dat niet allemaal op legale wijze is verkregen.

Zaterdag 8 december vindt de officiële opening nu plaats zonder de koning. Vanaf zondag 9 december is het museum open voor publiek.

Zie ook het interview met museumdirecteur Guido Gryseels in Museumtijdschrift 8/2018. Begin januari 2019 volgt een recensie van het hernieuwde museum op museumtijdschrift.nl/uitgelicht

Beeld: Koninklijk Museum voor Midden-Afrika na de verbouwing, 2018, foto Jo Van de Vijver © KMMA