Afgelopen zaterdag is de Belgische kunstenaar Panamarenko plotseling overleden. De in 1940 als Henri van Herwegen geboren kunstenaar is een van de beroemdste kunstenaars van België. Maar hij was nog veel meer: ingenieur, uitvinder en dichter. Al in zijn jeugd was hij omringd door techniek; zijn vader werkte als ingenieur en zijn grootvader was architect.

Tijdens zijn studie aan de Antwerpse kunstacademie droomt hij ervan ooit te kunnen vliegen als Icarus. Eind jaren zestig bouwt hij een van zijn bekendste werken, de zeppelin ‘Aeromodeller’. Wanneer Panamarenko dit 28 meter lange gevaarte wil testen tijdens een oversteek naar de kunstmanifestatie ‘Sonsbeek buiten de perken’, wordt hij tegengehouden door de Nederlandse luchtvaartpolitie. De periode daarna gaat hij onverstoorbaar door met het maken van schaalmodellen van vliegtuigen, ballonnen, vliegende tapijten en vogels. Of ze ook daadwerkelijk functioneren, laat hij in het midden.

In 2007 schenkt Panamarenko zijn woonhuis in de Antwerpse Seefhoek aan het museum Muhka, dat het pand in ere heeft hersteld en er nu rondleidingen organiseert.
In 2020 zou de kunstenaar zijn tachtigste verjaardag vieren met tal van activiteiten, waaronder een ‘Pana-stadstour’ en een grote tentoonstelling in het Muhka. Deze zullen uiteraard gewoon doorgaan, maar de kunstenaar is inmiddels gevlogen.