Op donderdag 29 augustus 2019 vindt de feestelijke opening van Happiness van Studio Dries Verhoeven plaats. De bijzondere humanoid is t/m zondag 20 oktober 2019 te bezoeken op het Smederijplein van de NDSM-werf in Amsterdam. Op de werf staat een klein gebouw. Een humanoid, – een menselijk uitziende robot -, vertelt ons over de middelen waarmee we tegenwoordig onze mentale conditie kunnen bijstellen. Bewegen we richting een wereld waar we lyrisch zijn op afspraak en programmeerbaar in ons gevoel?

Happiness van Studio Dries Verhoeven benadert het gebied waar mens en kunstmatigheid samenvallen, waar artificiële middelen ons helpen weer (of meer) mens te zijn, of dat menszijn juist even te verlaten. Nu het gebruik van recreatieve drugs in het uitgaansleven mainstream lijkt te worden, en het stigma op antidepressiva begint te verdwijnen, verschuift ons idee van wat emoties zijn. Politiek en maatschappelijk is er echter nogal wat argwaan jegens de farmaceutica van de bewustzijnsbeïnvloeding, maar hoe houdbaar is die terughoudende omgang met het kunstmatige in het licht van technologische ontwikkelingen en de groeiende vraag?

Stichting NDSM-werf wil, met werken als Ferrotopia (Atelier van Lieshout) Landing Strip (Willem de Haan) en Happiness (Studio Dries Verhoeven) op de werf, het publieke domein ter discussie stellen. De NDSM-werf was (en is) een plek waar de tegenstem en -beweging nog steeds te vinden is. De vraag is dan ook hoe Happiness zal resoneren bij het publiek dat in oktober tijdens Amsterdam Dance Event op de werf neerstrijkt?

Over Studio Dries Verhoeven
In zijn installaties en performance-werk bespiegelt Dries Verhoeven de huidige maatschappelijke en politieke realiteit. Verhoeven beschouwt de publieke ruimte als een politieke ruimte, een plek waar we, via de kunst, met elkaar in gesprek kunnen gaan over de maatschappelijke status quo, ook over minder aangename thema’s en posities. De inzet bij de werken is nooit het aandragen van een helder standpunt ten opzichte van die kwesties, maar eerder een poging het denken van grote groepen kijkers te ontregelen, om twijfel te zaaien in gangbare posities.

Over de NDSM-werf
Vanaf de jaren twintig tot de jaren tachtig van de vorige eeuw was de NDSM-werf één van de grootste scheepswerven ter wereld. Na het staken van deze activiteiten werd dit uitgestrekte terrein – met haar imposante decor van kraanspoor, loodsen en een reusachtige hellingbaan – een thuishaven voor creatief experiment, innovatieve ambities en ondernemerschap. De Stichting NDSM-werf beheert en programmeert het ca. 10 hectare grote buitengebied van de NDSM-werf en werkt in haar rol van regisseur – samen met de gemeenschap – aan een breed cultureel programma met als doel de culturele uniciteit van het gebied zichtbaar te maken.

Praktische informatie
Happiness staat van vrijdag 30 augustus t/m zondag 20 oktober op het Smederijplein van de NDSM-werf in Amsterdam. De humanoid is deze periode elke donderdag t/m zondag van 14:00 tot 22:00 bezoeken.

 Foto: Willem Popelier