Van onze redactie – Om naar uit te kijken: volgend jaar maart opent in Tate Britain in Londen de tentoonstelling ‘Van Gogh and Britain’, over de band tussen Groot-Brittannië en de Nederlandse schilder. Van Gogh verbleef tijdens zijn leven slechts drie jaar in dat land, van 1873 tot 1876, maar in die tijd raakte hij geïntrigeerd en geïnspireerd door de Engelse kunst, cultuur en literatuur, in het bijzonder door Charles Dickens. Zo ligt een favoriet boek van Dickens op tafel bij Van Goghs portret ‘L’Arlésienne’ (1890), gemaakt in zijn laatste levensjaar. Omgekeerd laat de tentoonstelling zien hoe moderne, Britse schilders als Francis Bacon zich lieten inspireren door het werk van Vincent Van Gogh.
Met meer dan 40 bruiklenen van musea uit heel Europa laat deze tentoonstelling, net als de aankomende expositie ‘Van Gogh en Japan’, vanaf 23 maart in het Van Gogh Museum, zien dat Vincent van Gogh een man van de wereld was en is.

Bron: Persbericht Tate
Beelden: Francis Bacon, ‘Study for Portrait of Van Gogh IV’, 1957, Tate, © The Estate of Francis Bacon (l). Vincent van Gogh: ‘L’Arlésienne’, 1890, Collectie Museum de Arte de São Paulo, foto João Musa (r).