Het Brooklyn Museum, een van de grootste musea van New York, ziet zich vanwege gebrek aan inkomsten gedwongen twaalf werken uit de eigen collectie te verkopen. Bij het veilinghuis Christie’s gaan onder meer schilderijen van Lucas Cranach de Oudere, Gustave Courbet en Hendrik Willem Mesdag onder de hamer.

Voor corona zou het tot felle kritiek zo niet sancties hebben geleid, maar in de Verenigde Staten is de regelgeving voor musea om werk uit eigen collectie te verkopen sinds kort versoepeld. De kosten voor behoud en opslag zijn dermate hoog, de inkomsten vanwege de lange lockdown dermate laag, dat de museumassociatie heeft aangekondigd musea niet te straffen, als ze ontzamelen om te voorzien in kosten die direct zijn gerelateerd aan zorg voor de collectie. Hoewel ook in de Verenigde Staten de musea langzamerhand weer open gaan, blijven de bezoekersaantallen en daarmee de inkomsten voorlopig ver achter bij eerdere jaren.

Het Brooklyn Museum is het eerste grote Amerikaanse museum dat van de lossere regelgeving gebruikmaakt. Met een encyclopedische collectie van meer dan 160.000 objecten en een groot gebouw ver verwijderd van het centrum van New York, kampt het museum al enige tijd met een gebrek aan financiën.

‘Lucretia’ van Lucas Cranach de Oudere, collectie Brooklyn Museum, beeld Christie’s

De twaalf werken worden op 15 oktober geveild bij de oude meester veiling van Christie’s New York. Het hoogste bod wordt verwacht voor ‘Lucretia’ van Lucas Cranach de Oudere, een olieverfschilderij uit begin zestiende eeuw, namelijk 1 tot 1,5 miljoen euro. Het schilderij van Mesdag wordt geschat op 100.000 tot 150.000 euro.

Met de verkoop van de twaalf kunstwerken wil het Brooklyn Museum zaken als het transport en de schoonmaak van kunstwerken bekostigen. Ook is de opbrengst bedoeld om het salaris te betalen van medewerkers die belast zijn met de zorg voor de collectie.

Bron: ArtDaily
Hoofdbeeld: Hendrik Willem Mesdag, Zeegezicht, 1890, collectie Brooklyn Museum, beeld Christie’s