Op zaterdag 29 juli neemt kunstinstelling TENT voor de derde keer deel aan het Rotterdamse Zomercarnaval. Voor deze editie maakt choreograaf Alida Dors een parade geïnspireerd op de rol van dans in Afro-Caribische begrafenisstoeten. De parade met meer dan dertig dansers verbindt de politieke kracht van hiphop met het Caribische carnaval als moment voor het herbeleven en voorzetten van culturele tradities.

De parade van Alida Dors verbindt een hiphopidioom met de rol van dans in Afro-Caribische begrafenisstoeten. Daarin worden dierbaren met opzwepende dans en muziek naar het graf gebracht, om kwade geesten af te schudden en het leven te vieren. Op sommige plekken in de wereld heeft de rouwstoet er nog een politieke lading bij gekregen: zij die tijdens het leven wellicht onzichtbaar waren vanwege hun sociaaleconomische klasse zorgen er voor dat ze op weg naar hun laatste rustplaats wél gezien worden. Dors verbindt de vorm van het dansend afscheid nemen met de protestcultuur van hiphop. Ze laat haar dansers uitgelaten afscheid nemen van een onderdrukte positie en ten grave dragen wat hen ervan weerhoudt te zijn wie ze willen zijn. Dors draagt haar boodschap uit in een uitbundige hiphopchoreografie met doodskisten en teksten. Zij omarmt de rol van het Caraïbische carnaval als moment voor het herbeleven van Afro-Caribische culturele tradities en als publiek podium waarop sociale verhoudingen en machtsrelaties op zijn kop worden gezet.

Voor dit project werkt Dors met dansers van vier hiphophuizen in Nederland. Hiphop-dj DJ Lovesupreme ontwikkelt speciaal voor de parade een compositie waarin hiphop samensmelt met livemuziek van een traditioneel Surinaams bazuingezelschap. Styliste Isis Vaandrager kleedt de dansers aan. Kunstenaars Laser 3.14 en Brian Elstak ontwerpen teksten en tekeningen voor de praalwagen.

Alida Dors
Alida Dors is choreograaf en artistiek leider van haar eigen gezelschap BackBone. Haar werk vertegenwoordigt herkenbare grootstedelijke thema’s, zoals beeldvorming, machtsverhoudingen en identiteit. Dors heeft haar roots in de hiphop van waaruit ze een eigenzinnige danstaal ontwikkelt die uniek is in het Nederlandse dansveld. Ze werkt met verschillende disciplines in wisselende contexten en verbindt verschillende publieksgroepen met elkaar. Hierdoor weet zij bruggen te slaan tussen danstalen en publiek. De afgelopen jaren maakte ze theaterproducties die in heel Nederland te zien waren, zoals Built for it en True Colors. Daarnaast zoekt zij naar podia in de publieke ruimte waar haar werk toegankelijk is voor iedereen. Dors begon haar carrière als veelgevraagde danser en heeft bij grote sterren op het podium gestaan, waaronder Eternal, P. Diddy en Usher.

TENT en Rotterdams Zomercarnaval
Voor de derde keer op een rij neemt TENT deel aan het Zomercarnaval. In 2015 ontwikkelde modeontwerper Marga Weimans in samenwerking met Vogue-choreograaf Amber Vineyard van House of Vineyard een monumentale parade met bijzondere hoofdtooien. In 2016 werkte TENT samen met de Kunsthal, en realiseerden leerlingen van het Curaçaose Instituto Buena Bista en kunstenaars Mette Sterre en Bart Stuart en Klaar van der Lippe voor het carnaval een spectaculair tableau vivant. De samenwerking met het Zomercarnaval is onderdeel van een meerjarig traject waarmee TENT zich inspant om de kaders van de instelling op te rekken, en de diverse culturele en creatieve praktijken van vandaag in te bedden in de programmering. Partners: HipHopHuis Rotterdam, Solid Ground Amsterdam, Urban House Groningen en Haags Hip Hop Centrum, dancecrew La Familia, BackBone | Alida Dors. Met dank aan: The Art of Impact, DUCOS, Stichting Zomercarnaval, BankGiro Loterij Fonds/Stichting DOEN.

Bron: Persbericht TENT
Foto: Aad Hoogendoorn