NIEUWS | Jan van der Heyden (1637-1712) was een wonder van zijn tijd: een begenadigd schilder van stadsgezichten en als werktuigbouwkundige zo succesvol dat Tsaar Peter de Grote hem tevergeefs probeerde mee te nemen naar Rusland. Een van zijn grootste uitvindingen was een nieuw soort straatlantaarn die van Amsterdam aan het einde van de 17de eeuw de lichtstad van Europa maakte. Enkele jaren na de plaatsing van de straatlantaarns ontwikkelde Van der Heyden een revolutionair vernieuwde brandspuit en verbeterde hij de organisatie van de brandweer. Hierdoor waren branden sneller onder controle en kreeg het vuur geen kans zich verder te verspreiden. Een enorme vooruitgang in een stad met voornamelijk houten huizen.

Behalve uitvinder was Van der Heyden ook een uitmuntend schilder en zakenman die zijn tekeningen en prenten inzette om zijn uitvindingen aan de man te brengen. Een unieke collectie tekeningen, manuscripten, gedrukte publicaties en objecten die eeuwenlang bij de nazaten van de familie Van der Heyden bewaard bleef, is nu gezamenlijk aangekocht door het Stadsarchief Amsterdam en het Amsterdam Museum, mede mogelijk gemaakt door onder meer de Vereniging Rembrandt.

Bert de Vries, directeur Stadsarchief Amsterdam: “Het belang van de collectie Jan van der Heyden, de ‘Da Vinci van de Lage Landen’, kan moeilijk overschat worden. Zijn uitvindingen vonden wereldwijd navolging en zijn kunst staat internationaal nog steeds volop in de belangstelling. Wij zijn enorm trots deze collectie nu te mogen beheren en presenteren”.

Presentatie en lezing over aanwinst Jan van der Heyden
Een selectie van de verworven collectie zal te zien zijn in de Schatkamer van het Stadsarchief Amsterdam, donderdag 27 februari t/m zondag 1 maart 2020.
Een lezing over de aanwinst wordt gehouden op zaterdag 29 februari om 15.00 uur op het Bodeplein.
Presentatie en lezing zijn gratis toegankelijk.

Bron: persberichten Stadsarchief Amsterdam en Vereniging Rembrandt
Beeld: Jan van der Heyden, ‘Brandend Huis’, ca. 1690, Stadsarchief Amsterdam