Kunstmuseum Den Haag heeft een paar monumentale Delfts blauwe bloemenpiramides verworven. De vazen zijn ruim drie en een kwart eeuw oud en behoren vanwege hun technisch hoogstaande uitvoering tot de absolute top van het Delfts aardewerk. De aankoop van dit wonder van Dutch Design was alleen mogelijk dankzij bliksemsnel handelen en een ruimhartige bijdrage van de Vereniging Rembrandt.

Zeldzame pronkstukken
Bloemenpiramides van Delfts aardewerk zijn extreem zeldzaam, zeker van deze kwaliteit en hoogte (ca. 153 cm). Tot voor kort gingen experts ervan uit dat er wereldwijd slechts drie paren bloemenhouders van dit type bestonden, waarvan één in 2004 met steun van de Vereniging Rembrandt kon worden aangekocht door het Rijksmuseum. En toen kwam tot verrassing van velen eind 2019 in Parijs dit prachtige, nog onbekende paar op de markt. De twee vazen zijn vervaardigd rond 1690 en voorzien van een decoratie in blauwwit, met vogels, rotsen en bloemen in Chinese stijl.

Benno Tempel, directeur Kunstmuseum Den Haag: ‘Ons museum bezit een van de belangrijkste museale collecties Delfts aardewerk ter wereld en die hebben we nu kunnen bekronen met deze prachtige, zeldzame bloemenpiramides. En dat niet alleen, het is ook een aanwinst voor de Collectie Nederland. Deze aanschaf was echt een buitenkans en zou niet mogelijk zijn geweest zonder de steun van particulieren, met voorop de leden van de Vereniging Rembrandt!’

Een van de piramides wordt momenteel opgebouwd in de stand van Vereniging Rembrandt op TEFAF Maastricht, waar hij tot aan het einde van de beurs op 15 maart te bewonderen is (standnr. 729) De Vereniging Rembrandt steunde deze aankoop met € 569.000. Van dat bedrag droeg het Nationaal Fonds Kunstbezit € 169.000 bij en het Van Rijn Fonds € 55.000.

Vanaf 21 maart organiseert Kunstmuseum Den Haag een tentoonstelling over ‘Koninklijk blauw’, zie ook Museumtijdschrift 2, vanaf 10 maart in de winkel.

Bron en Beeld: Vereniging Rembrandt