Afgelopen weekend opende COMM – het vernieuwde Museum voor Communicatie- in Den Haag. Het museum, dat anderhalf jaar gesloten is geweest, trok in haar openingsweekend direct al veel bezoekers.

Ambities
De ambitie is groot bij COMM. Het museum, dat in 1929 opende onder de naam ‘Het Nederlandsche Postmuseum’, toonde in het verleden vooral de werking van historische communicatiemiddelen. Met de jaren verouderden het gebouw en de faciliteiten totdat het grote publiek het museum de rug toekeerde. Afgelopen vrijdag heropende het museum met een nieuwe opzet. Het museum laat de bezoeker ‘de impact van communicatie’ ervaren en met de nieuwe opzet windt directeur a.i. Tobias Walraven ook geen doekjes om de ambitie: “Wij menen een heel relevant thema te pakken hebben en willen hier minimaal 100.000 bezoekers per jaar kunnen verwelkomen.”

Openingsweekend
Het eerste weekend deed het museum het gelijk goed. Walraven: “Ja, het aantal bezoekers overtrof gelijk onze verwachtingen. Afgelopen vrijdag, zaterdag en zondag kwamen er honderden bezoekers naar het museum. Ook de vrij toegankelijke begane grond met de museumshop, werkplekken en het café konden rekenen op de warme belangstelling van het publiek.” Naast de collectie konden bezoekers dit weekend tijdens COMM Live events ook meer te weten komen over zaken als het Deep Web of zich laten inspireren door een presentatie over  hoe je een social media persoonlijkheid creëert.

Voor iedereen
Communiceren doen we allemaal. COMM is daarom voor iedereen. Het interactieve museum is een ideaal familie-uitje, waar kinderen van alles kunnen leren en doen. Maar je vindt er ook inspirerende werkplekken en sfeervolle loungebanken om tot rust te komen. COMM is er ook voor de leerkracht die aan de dynamiek van zijn groep wil werken en voor professionals die willen sparren en overleggen en leren hoe het ook anders kan. Het museum heeft uiteenlopende tentoonstellingen waar je van alles kunt doen en kunt ervaren. Die zijn allemaal even leuk voor kinderen vanaf acht jaar. Veel onderdelen van de exposities zijn ook leuk voor kinderen onder de acht jaar. Die zullen zich prima vermaken tijdens een gezinsuitje bij COMM. Kinderen onder de acht jaar hebben bovendien gratis toegang!

Collectie en expo’s
Het museum heeft meerdere etages met interactieve tentoonstellingen en presentaties van de vaste collectie.

  • Eerste etage: hier leer je meer over communicatie tussen mensen en de invloed van communicatie op jou en je omgeving.
  • Tweede etage: ervaar hoe de oervorm van communicatie zich heeft ontwikkeld van het non-verbale naar het digitale tijdperk
  • Derde etage: leer hoe belangrijk communicatiemiddelen in jouw dagelijkse leven zijn en hoe je leven er zónder internet uit zou zien.
  • Vierde etage: hier worden de historie van het museum en de kennis over communicatie verbonden met actuele maatschappelijke vraagstukken en de toekomst.

COMM is dagelijks te bezoeken vanaf 10.00 uur ’s ochtends tot 19 uur ’s avonds. Op maandag is het museum gesloten.

Bron en beeld: Persbericht COMM