Onlangs maakten wetenschappers bekend dat de maaginhoud van de beroemde ijsmummie Ötzi is geïdentificeerd. Vet vlees, oergraan eenkoorn, kruiden en giftige adelaarsvaren blijken onderdeel van zijn dieet. Continium discovery center in Kerkrade ontwikkelde in het kader van de expositie “CSI: Continium” een heuse Ötzi-burger gebaseerd op deze ontdekkingen.

Bij Continium discovery center stappen bezoekers in de voetsporen van forensisch onderzoekers. In de expositie ‘CSI: Continium‘ onderzoeken zij het plaats delict waar ijsmummie Ötzi is gevonden. Het lichaam van Ötzi, waarvan bij Continium een exacte replica én een reconstructie (zie foto) te bewonderen is, blijft verhalen vertellen door de toepassing van nieuwe onderzoekstechnieken. Pas is zijn maaginhoud volledig onderzocht.

Maaltijd uit de Kopertijd
Het blijkt dat Ötzi vlak voor zijn dood nog had gegeten: vet vlees (alpensteenbok en berggeit), oergraan eenkoorn, wilde kruiden en de giftige adelaarsvaren. Op basis van deze bevindingen ontwikkelde Continium in samenwerking met cateraar Vermaat de Ötzi-burger, zodat bezoekers de Kopertijd echt kunnen proeven.

Proef de Ötzi-burger
Wetenschappers noemden de combinatie van ingrediënten die zijn teruggevonden in Ötzi’s maag ‘vreselijk smakend’. Mede daarom is voor de Ötzi-burger het wilde alpensteenbokvlees vervangen door een meer hedendaagse invulling van vet vlees, namelijk pulled pork. Bakkerij Aroma in Landgraaf levert de speciale broodjes gemaakt van oergraan eenkoorn. De giftige varen zit er vanzelfsprekend ook niet in, maar wel kruiden die zijn verwerkt in de saus.

Met de Ötzi-burger maakt Continium haar bezoekers letterlijk lekker voor onderwerpen als archeologie, geschiedenis, wetenschap en techniek. De expositie ‘CSI: Continium’ is een spannend en leerzaam avontuur voor het hele gezin (kinderen vanaf 6 jaar). De Ötzi-burger is gedurende de gehele looptijd van de expositie, tot en met 8 september, te proeven bij Brasserie M.

Bron en beeld: Persbericht Continium