Het schilderij ‘Landschap bij ondergaande zon’ van Cornelis Lieste hing ruim 100 jaar op zaal, totdat het in 1966 werd verkocht op een veiling. Afgelopen jaar kocht Teylers Museum het stuk terug uit een particuliere collectie. Vanaf 14 augustus hangt het weer op zijn oude plek. Het landschap van Lieste is het vierde schilderij uit de veiling van 1966 dat Teylers Museum met steun van de BankGiro Loterij heeft kunnen terugkopen.

In 1850 kocht Teylers Museum ‘een landschap bij ondergaande zon’ van de Haarlemse schilder Cornelis Lieste (1817-1861). Deze aankoop paste perfect binnen de doelstelling van het museum om de eigentijdse kunst te stimuleren door het aankopen van tekeningen en schilderijen van zogeheten ‘levende meesters’. Met de verwerving voegde het museum een sprekend voorbeeld van de Nederlandse romantiek toe aan de verzameling.

Vanwege de slechte financiële toestand van het particuliere museum besloot het bestuur in 1966 dit schilderij te verkopen, samen met een aantal andere werken die toen niet langer in de smaak vielen. Dankzij de financiële steun van de BankGiro Loterij kon Teylers Museum dit schilderij eind 2017 terugkopen van een Duitse particuliere verzamelaar. Na een kleine schoonmaakbeurt is het nu weer te zien in de Eerste Schilderijenzaal, de plek waar het ruim honderd jaar heeft gehangen.

Conservator Terry van Druten: ‘Soms wordt gezegd dat Nederland geen romantiek gekend heeft. De bijna technicolor kleuren van Liestes sfeervolle landschap tonen dat dit wel het geval was. Een prachtige thuiskomst.’

Andere werken die de afgelopen jaren werden teruggekocht waren van de kunstenaars Henriëtte Ronner-Knip, Gerrit-Jan Michaélis en Johannes Christiaan Karel Klinkenberg. Als ‘museum van het museum’ vindt Teylers het belangrijk om de smaak van toen te laten zien aan de bezoeker van nu.

Cornelis Lieste (1817-1861)
Cornelis Lieste werd in 1817 geboren in Haarlem waar hij de ‘Stads-Teekenschool’ opleiding volgde. Hij werd al snel bekend vanwege zijn landschapsschilderkunst. Lieste schilderde in een romantische traditie weidse landschappen met prachtige lichtval. Hij maakte studiereizen naar Duitsland, Zwitserland en Noord-Italië, maar kwam uiteindelijk weer terug in Haarlem waar hij op 25 juni 1861 overleed.

Bron: persbericht Teylers Museum
Beeld: Cornelis Lieste (1817-1861), Landschap bij ondergaande zon, 1850, Olieverf op paneel, 70 x 92 cm. Teylers Museum, aangekocht met steun van de BankGiro Loterij