24 januari 2023

De Nederlandse kunstenaar Cornelius Rogge (Amsterdam, 1932-2023) is 17 januari overleden. Hij was een van de meest prominente naoorlogse beeldhouwers in Nederland en exposeerde in vele grote musea in binnen- en buitenland.

Zijn meest opvallende werk is het Tentenproject uit de jaren ’70 in de beeldentuin van Museum Kröller-Müller. De zes grote, bruine piramidevormige tenten doen denken aan een wigwam of piramide, maar ze hebben geen in- of uitgang. Zelf zei hij daar ooit over: “In elke cultuur bestaan er mysterieuze zaken, waar de mens niet bij kan. En dat geheim is in de moderne cultuur verdwenen. Misschien heeft de kunst van nu de taak het geheim terug te brengen.” Deze mysterieuze uitspraak is kenmerkend voor de kunstpraktijk van Rogge, die een grote interesse had in theosofie en boeddhisme.
Wie het werk van Rogge in Nederland wil bekijken kan terecht in Museum Kröller-Müller, maar ook in de openbare ruimte van Arnhem en Waalwijk kom je zijn piramides tegen. En op metrostation Van der Madeweg in Amsterdam is zijn felgele metalen ‘golf’ met de titel Doorsnijding (1977) een ware blikvanger.

Cornelius Rogge, ‘Tentenproject’, 1975, foto: Cary Markerink