Amsterdam, 3 november 2021

Vanaf zaterdag 6 november geldt ook voor doorstroomlocaties zoals musea dat bezoekers bij entree een coronatoegangsbewijs (CTB) moeten tonen. Tot nu toe was dat alleen het geval bij evenementen of in de horeca van musea. Omdat de coronapas wordt gehanteerd, is er geen mondkapjesplicht.

Dit werd gister bekendgemaakt door het kabinet. Na de versoepelingen eind september hoopte de Museumvereniging dat de versoepelingen de opmaat zouden vormen voor het herstel van de bezoeken aan musea. Dat is helaas nog niet zo. In elk geval mogen musea wel dezelfde aantallen mensen blijven ontvangen. Musea hebben aangetoond dat een museumbezoek veilig en verantwoord verloopt. Er is geen voornemen om de anderhalvemetermaatregel weer verplicht in te voeren. Tegelijk adviseert het kabinet de bevolking die wel in acht te nemen.

Volledig herstel nog niet in zicht
Door de nieuwe maatregelen wordt nog belangrijker dat er snel een concreet herstelplan komt waarmee de overheid de culturele sector weer op de been helpt. De bezoekcijfers zijn nog lang niet als vanouds en het ziet ernaar uit dat corona daarop nog zeker twee jaar invloed blijft hebben. Ook moeten musea extra kosten maken door de invoering van de coronapas. De Museumvereniging heeft de afgelopen tijd herhaaldelijk aan het demissionaire kabinet, de formateurs, het ministerie van OCW en andere partijen in Den Haag laten weten dat volledig herstel voor musea, en andere culturele instellingen, nog niet in zicht is.

Deze maand wil de minister de contouren van het herstelplan presenteren. Op 22 november is in de Tweede Kamer het begrotingsdebat cultuur, waar de Miljoenennota aan bod komt en waar naar verwachting ook over het herstelplan zal worden gesproken.De Museumvereniging pleit voor een herstelplan met investeringen voor musea variërend van publieksbereik, presentatie en educatie tot verduurzaming en impulsen voor museale collecties. Deze investeringen zijn nodig om te zorgen dat de kwaliteit van het museumaanbod overal in Nederland geborgd blijft.

Bron: Persbericht Museumvereniging