Vraag een kind een kasteel te tekenen en het zal niet op papier verschijnen zonder slotgracht. Het water rond een kasteel staat al van jongs af aan in ons geheugen gegrift. Het thema van de Dag van het Kasteel, die plaatsvindt op maandag 24 mei, luidt dit jaar dan ook: Wat? Water!: De rol van water op kastelen en buitenplaatsen.

De Dag van het Kasteel wordt sinds 2008 jaarlijks door de Nederlandse Kastelenstichting georganiseerd op Tweede Pinksterdag. Tijdens dit evenement wordt de geschiedenis, en daarmee het behoud, van kastelen in Nederland benadrukt.

Ontdek dit jaar de rol van water bij kastelen. Denk aan de iconische slotgrachten, de vijvers vol verhalen en de invloed van het klimaat op het landschap. Dit en meer is te zien op bijna veertig deelnemende locaties, van indrukwekkende ruïnes in Limburg tot statige landgoederen in Gelderland.

U kunt deze dag meemaken vanaf de bank, maar ook door eropuit te trekken. Via de website van de Dag van het Kasteel vindt u een kasteel of landgoed bij u in de buurt en maakt u een waterwandeling op locatie. Dit is geheel coronaproof mogelijk door de aangegeven wandelroutes die u via een speciale app kunt downloaden en volgen. Verder kunt u zich verdiepen in de geschiedenis van Nederlandse kastelen door een van de vele online verhalen en artikelen te lezen in het digitale archief.

De Dag van het Kasteel vindt plaats op 24 mei op vele locaties door het hele land. Meer informatie over het programma is te vinden op deze website.

Bron: Persbericht Dag van het Kasteel
Beeld: Kasteel Croy, Laarbeek, 2008, foto: Spoorend & Kasteel Croy