Naar aanleiding van de populaire tentoonstelling ‘Hockney – Van Gogh: The Joy of Nature  brengt het Van Gogh Museum het iconische schilderij The Arrival of Spring in Woldgate van David Hockney tot leven op het Museumplein in Amsterdam. Op 20, 21 en 22 maart om 20 uur transformeert de kolossale lichtkunst van kunstenaarscollectief Blauwe Uur en de live muziek van harpist Remy van Kesteren het Museumplein van een koele winteravond naar een levendige voorjaarsdag met de Arrival of Spring LIVE. Een vrij toegankelijk spektakel, mede mogelijk gemaakt door Van Lanschot.

Gigantische projectie
Op 20, 21 en 22 maart wordt een van de hoogtepunten van de tentoonstelling Hockney – Van Gogh, het beroemde schilderij The Arrival of Spring in Woldgate, East Yorkshire in 2011 (twenty eleven) op spectaculaire wijze geprojecteerd op de Museumpleinzijde van het Van Gogh Museum. Door zijn imposante formaat neemt de projectie je op in de natuur, alsof je midden tussen de metershoge bomen staat.

Remy van Kesteren
Tijdens de spetterende lichtshow The Arrival of Spring LIVE brengt harpist Remy van Kesteren een track van zijn nieuwe album Shadows ten gehore die hij speciaal voor de gelegenheid hercomponeerde. Van Kesteren: ‘Het stuk is geïnspireerd op de schilderijen van Hockney. Zijn werk, zijn kleuren, die zijn bijna hallucinerend. Eerder deze maand heb ik David Hockney ontmoet op de opening van de tentoonstelling, waar ik het nummer ook speelde. Dat was voor mij een heel bijzonder moment!’

Champagne
Lichtshow Arrival of Spring LIVE is een ode aan het voorjaar. Voor zowel David Hockney als Vincent van Gogh zijn de lente en de natuur belangrijke onderwerpen.

Lichtshow Museumplein
Arrival of Spring LIVE is te zien om 20 uur op het Museumplein in Amsterdam en duurt ongeveer 20 minuten. Rond 20.30 uur wordt de lichtshow herhaald. Op 20 en 21 maart speelt Remy van Kesteren live, op 22 maart is zijn muziek te horen, maar wordt er niet live gespeeld.

Gratis toegang Van Gogh Museum
Tijdens Arrival of Spring LIVE op 20 en 21 maart is de tentoonstelling Hockney – Van Gogh: The Joy of Nature in het Van Gogh Museum tussen 18 en 22 uur vrij toegankelijk. Gratis tickets zijn online te boeken en aan de deur verkrijgbaar (let wel, vol = vol). Op vrijdag 22 maart is het museum tot 22 uur geopend en geldt de reguliere toegangsprijs.

De tentoonstelling ‘Hockney – Van Gogh: The Joy of Nature’ is t/m 26 mei te zien in het Van Gogh Museum.

Lees ook de recensie van Museumtijdschrift.
En lees ook het uitgebreide artikel over deze tentoonstelling in Museumtijdschrift 2 (verkrijgbaar voor € 9,95)

Bron: persbericht Van Gogh Museum
Beeld: David Hockney “The Arrival of Spring in Woldgate, East Yorkshire in 2011 (twenty eleven)”. Oil on 32 canvases (36 x 48″ each), 144 x 384″ overall © David Hockney, Photo Credit: Richard Schmidt. Collection Société des Amis du Musée national d’Art moderne, Centre Georges Pompidou, Paris.