Wekelijks vertelt een museumconservator over zijn/haar favoriete werk uit de nieuwste tentoonstelling. Deze aflevering: gastconservator Feico Hoekstra van Museum Belvédère over Peter Lanyons sensatie van vliegen met een zweefvliegtuig. 

Peter Lanyon, ‘Soaring Flight’, 1960, Arts Council Collection, Southbank Centre (© Estate of Peter Lanyon)

“Peter Lanyon (1918-64) beschouw ik als de belangrijkste Engelse landschapsschilder van na 1945. Landschap ging voor hem niet over wat je ziet aan de horizon. Hij wilde ook de lokale geschiedenis en zijn persoonlijke beleving verbeelden: ‘While I am moving about the country here, with all this history under foot, I find the sky on my back as I climb the hills and the sea behind me, then at my side, and it becomes the same thing in my painting.’
‘Soaring Flight’ uit 1960 verbeeldt de sensatie van vliegen met een zweefvliegtuig: in het midden een licht hellende horizon, linksboven een blauwe lijn die omhooggaat en dan ineens naar beneden duikt, daaronder een alarmerend rode streep, aan de rechterkant een blauwe waas die het zicht belemmert. Als kijker krijg ik het er benauwd van, zeker als je weet dat Lanyon in 1964 overleed nadat hij met zijn vliegtuig was neergestort.”

Living the Landscape’, t/m 25 september in Museum Belvédère, Heerenveen, MK geldig, www.museumbelvedere.nl