Wekelijks vertelt een museumconservator over zijn/haar favoriete werk uit de nieuwste tentoonstelling. Deze aflevering: gastconservator en schrijver Adbelkader Benali over de opkomende kunstenaar Mohammed Baala, nu te zien in ‘Het andere verhaal’ in het Cobra Museum.

“Mijn favoriet in de tentoonstelling ‘Het andere verhaal. Kunst uit het Marokkaans Modernisme’ is het werk van Mohammed Baala. Hij is een van de jonge, opkomende kunstenaars die met een duivelsvuur in de donder zijn penselen en kwasten in dieprode, blauwe en groene verf dept om canvassen zo groot als filmdoeken om te toveren tot de cinema van zijn overkokende verbeelding, waarin puberzoete koortsdromen en vergezichten tegen elkaar aan knallen. Zijn schilderijen overwoekeren het oogbeeld, traplopende fantasiewezens die uit Star Wars lijken te zijn weggelopen, geflankeerd door de Tifinagh-letters uit het Berberschrift. Alles een ode aan de fantasie, de vrijheid van expressie, de vrouw, de lust tot leven. Sommige werken dienen solitair te worden gecontempleerd, anders begrijpt men er niets van, andere werken daarentegen ‘en groupe’, dat verhoogt de kijkvreugde. Baala is van de laatste categorie, drommen mensen die er iets anders in zien dan de persoon naast hen, die bevinden, met elkaar bepraten en zo gezamenlijk het totaalkunstwerk verrijken. Een werk dat uitnodigt om er familie van te worden.”

Het andere verhaal. Marokkaans Modernisme’, t/m 18 september in het Cobra Museum, Amstelveen, MK geldig, www.cobra-museum.nl

Hoofdbeeld: Mohammed Baala, ‘Je mag bestaan’, 2021