Wekelijks vertelt een museumconservator over zijn/haar favoriete werk uit de nieuwste tentoonstelling. Deze aflevering: conservator Annemieke Keizer-Sloff over het eeuwenoude veenlandschap van Jan Planting. 

Jan Planting, ‘De Hooidammen met petgaten’, ca. 1930, collectie Museum Dr8888/gemeente Smallingerland

“Op dit moment loopt bij ons de tentoonstelling ‘Stroomopwaarts – van plaggenhut tot Papegaaienbuurt’. Het is een expositie die onderdeel uitmaakt van een samenwerkingsverband van meerdere musea in de zuidoosthoek van Friesland, waarmee we verhalen vertellen uit de rijke geschiedenis van het gebied. Museum Dr8888 heeft gekozen voor de geschiedenis van de dorpen van de gemeente Smallingerland. Elk dorp heeft zijn eigen karakteristieken en verhalen en heeft zijn bijdrage geleverd in de vorm van objecten, aangevuld met stukken uit de museumcollectie.

Wat de verschillende dorpen uit de gemeente verbindt is het eeuwenoude veenlandschap. Mijn favoriet in de tentoonstelling is een afbeelding van dit landschap, weergegeven door Jan Planting (1893-1955). Deze kunstenaar woonde zijn hele leven in Drachten. Naast zijn werk als huisschilder volgde hij lessen aan de tekenschool. In zijn vrije tijd legde hij op zeer gedetailleerde wijze het nu verdwenen Drachten en de omliggende dorpen met zijn vele waterwegen en veenlandschappen vast. Als ik aan Smallingerland denk komt er direct dit werk naar boven. Het toont in één oogopslag het landschap dat zo kenmerkend is voor de omgeving van Museum Dr8888.”

Stroomopwaarts – van plaggenhut tot Papegaaienbuurt’, t/m 26 juni in Museum Dr8888, Drachten, MK geldig, www.museumdrachten.nl