Wekelijks vertelt een museumconservator over zijn/haar favoriete werk uit de nieuwste tentoonstelling. Deze aflevering: gastconservator Elisabeth Oost over de vrouw van schilder A.P. Schotel in het Zuiderzeemuseum.

Anthonie Pieter Schotel, ‘Vrouw van de schilder met Volendammer Hul’, 1920

“Als Anton Schotel in 1920 voor het eerst Volendam bezoekt koopt hij daar een Volendammer Hul. Thuis in Dordrecht portretteert hij zijn vrouw Elisabeth met de hul. Ze lacht, alsof ze weet wat komen gaat. Enkele jaren later vestigt het echtpaar zich in Volendam. Op de achterzijde schreef ze: ‘Herinnering aan zijn “ontdekking” van Volendam en de Zuiderzee’. In Volendam beleeft het echtpaar de meest gelukkige periode van hun leven. Anton raakt gefascineerd door de Zuiderzee en de botter. Hij is een zeer productief kunstenaar. In 1958 overlijdt Anton en na zijn overlijden richt Elisabeth een stichting op met als doel het werk van haar overleden echtgenoot voor het voetlicht te brengen. Deze stichting is mede-initiatiefnemer van de serie tentoonstellingen. Zo vormt het portret van Elisabeth een sleutelstuk in het prachtige Zuiderzeeoeuvre van Anton Schotel.”

Zuiderzeegezichten van Anthonie Pieter Schotel’, t/m 3 juli in het Zuiderzeemuseum, Enkhuizen, MK geldig, www.zuiderzeemuseum.nl