Wekelijks vertelt een museumconservator over zijn/haar favoriete werk uit de nieuwste tentoonstelling. Deze aflevering: tentoonstellingsmaker Ludo van Halem over de vitaliteit van het alledaagse in het werk van Maria Roosen. Haar werk is momenteel te zien in de tentoonstelling ‘Aquavit’ in de Cacaofabriek.

“Naast glazen sculpturen van borsten, piemels, tompoezen, rookworsten, zaadcellen, schoenen, kannen en zwammen maakt Maria Roosen ook aquarellen. Ze vormen een parallel oeuvre, naast haar beeldhouwwerk, maar zijn er wel innig mee verbonden. Zowel in glas als in waterverf ontstaat de vorm uit de vloeibaarheid van het materiaal.
Als je Roosen heet en rozen aquarelleert, dan liggen sentiment en platvloersheid op de loer. Maar Maria Roosen beschikt over het uitzonderlijke vermogen om de vitaliteit van het alledaagse te verbeelden. ‘Roos uitgebloeid’ van 2018 is een aquarel die een allesbehalve verlepte indruk maakt. Integendeel, de sensualiteit van de rozerode bloem straalt je tegemoet, koket geaccentueerd door een groen blaadje, en met een vitaliteit die wordt benadrukt door de gehaaide lijst van zwarte eierdoosvormen en witte eieren. Bloei, verval, kwetsbaarheid en belofte komen samen.”

‘Aquavit’, t/m 29 mei in de Cacaofabriek, Helmond, toegang gratis, www.cacaofabriek.nl