Wekelijks vertelt een museumconservator over zijn/haar favoriete werk uit de nieuwste tentoonstelling. Deze aflevering: conservator Tristan Schiff van Museum Van Loon over Adolf Pirsch, de Oostenrijkse societyschilder. 

“Tussen 1908 en 1929 was de Oostenrijkse kunstenaar Adolf Pirsch (1858-1929) een gevierd portrettist van de Nederlandse high society. De drie portretten die hij vervaardigde voor de familie Van Loon vormen het uitgangspunt voor de allereerste tentoonstelling gewijd aan het werk van Pirsch. Mijn persoonlijke favoriet in de tentoonstelling is een intiem portret van Thora van Loon-Egidius. Vooral de pose, en profil met ontblote schouder, intrigeert mij. Het is een pose die men zelden ziet in de portretkunst en het roept de vraag op wat de aanleiding hiervoor is geweest. Als toeschouwer wacht je als het ware tot Thora haar blik en aandacht tot je wendt. Het plaatst je in een voyeuristische positie en die spanning maakt het voor mij tot een enorm krachtig portret.”

Aanzienlijke portretten. Adolf Pirsch in Nederland’, t/m 12 juni in Museum Van Loon, Amsterdam, MK geldig, www.museumvanloon.nl 

Beeld: Adolf Pirsch, ‘Thora van Loon-Egidius’, olieverf op doek, 82,5 x 67 cm, Museum Van Loon, Amsterdam