Wekelijks vertelt een museumconservator over zijn/haar favoriete werk uit de nieuwste tentoonstelling. Deze aflevering: tentoonstellingsmaker Nicole Uniquole over een kelk van glas van kunstenaar Michael Hermann. “De filigrein draden worden als het ware voor je ogen door het spiegelende glas getrokken.”

Glaskelk van Michael Hermann

“Kelken behoren tot de kostbaarste en rijkst versierde voorwerpen van de kerk: vaak verbluffend mooi ‘vaatwerk’ dat je nooit van dichtbij kunt bekijken. In de tentoonstelling ‘Vorm aan de Vecht’ over, onder andere, de architectuur van Dom Hans van der Laan laat ik als curator een mix tussen historische en hedendaagse objecten zien, met werk van Jan Taminiau, Stefan Scholten, Aldo Bakker, Lita Cabellut en Suzanne Jongmans. Hiertussen schittert mijn favoriet: een kelk van glas van kunstenaar Michael Hermann. Het is een bokaal met een hoogte van 70 cm. geïnspireerd door techniek, Italiaanse meesterstukken en Murano. Een imposant stuk dat in volle, en unieke, glorie prijkt naast het gouden vaatwerk uit de historische collectie. De filigrein draden worden als het ware voor je ogen door het spiegelende glas getrokken. Hermann woonde en werkte in Nederland, maar is net gevraagd om in Amerika een glascentrum op te zetten.”

Vorm aan de Vecht’, t/m 25 september in Buitenplaats Doornburgh, Maarssen, toegang € 15,00, www.buitenplaatsdoornburgh.nl