Google Earth moest eraan te pas komen toen Jeroen Henneman wilde achterhalen waar zijn 23 meter hoge kunstwerk ‘De Kus’ zich bevond. De drie roestvrijstalen platen bleken drie jaar lang te zijn ‘opgeslagen’ in het Amsterdamse havengebied, naast een spoorlijn en zonder dekzeil.  

Van 1982 tot 2016 stond het werk, dat een kussend stel symboliseert, voor het hoofdkantoor van de Bijenkorf in Amsterdam-Zuidoost. Daarna leek het erop dat het dit beeld zou vergaan zoals vele kunstwerken in de openbare ruimte: wegkwijnen en daarna liefdeloos worden ontmanteld. Deze week keert ‘de Kus’ echter terug naar zijn vertrouwde wijk, op de Flierbosdreef nabij het Anton de Komplein. Dit is te danken aan de inspanningen van Henneman zelf, maar ook van de vastgoedontwikkelaars Edge en G&S, die het beeld cadeau doen aan stadsdeel Zuidoost. Hiermee komt een einde aan jarenlang gesteggel tussen de kunstenaar, de gemeente Amsterdam en de voormalige projectontwikkelaar die het beeld liet ontmantelen en opslaan.  

Kunstcriticus Sacha Bronwasser schreef een korte monoloog voor ‘de Kus’, waarin het beeld als het ware praat tegen de bezoekers. Geïnteresseerden kunnen de QR-code op de sokkel scannen en de monoloog beluisteren. 

De onthulling van De kus is dinsdag 13 oktober vanaf 15.00 uur live te volgen op cbkzuidoost.nl.

Beeld: Richardkiwi via Wikimedia Commons