200.000 jaar geleden brak er een steen af in Åland (Finland) en reisde per gletsjer naar Borger (Nederland). Bart Eysink Smeets gaat deze zwerfkei – eindelijk – terug naar huis brengen. Over deze reis wordt een film gemaakt.

Het is zover. Na maandenlang overleg met gemeentes en andere instanties is het rond: 18 oktober begint de steen aan zijn thuisreis. Om 16:30 uur zal er een uitvaartceremonie plaatsvinden. Hier heeft iedereen de kans om afscheid te nemen op zijn/haar eigen manier. De burgemeester van Borger-Odoorn heeft toegezegd hier ook aanwezig te zijn. Iedereen is van harte uitgenodigd om dit feestelijke, maar ook treurige moment bij te wonen.

De ceremonie
Tijdens de ceremonie wordt een monument onthuldigd ter nagedachtenis aan de steen door de burgemeester. De lokale fanfare is uitgenodigd om de eerste meters huiswaarts te begeleiden. Iedereen wordt van harte uitgenodigd om een stukje muziek of tekst ten gehore te brengen.

Zusterstenen gaan mee
Klaas Drint, een amateurgeoloog uit Friesland, zat met een dilemma. Wat gebeurt er met zijn verzameling zwerfkeien als hij er niet meer is? Hij besloot dat de stenen allemaal terug naar het land van herkomst mochten. In zijn email aan Bart haalde hij Amanda Strydom aan: “Alle pelgrims keer weer huistoe, elke swerwer kom weer tuis”. Bart heeft de eer om de verzameling Åland-gesteentes mee te nemen op reis.

De reis
De steen wordt op een aanhanger gezet en zal via Duitsland, Denemarken en Zweden uiteindelijk in Åland aankomen. De veerbootmaatschappij Viking Lines sponsort de overtocht naar Mariehamn, de hoofdstad van Åland.

De aankomst
Donderdag 24 oktober zal er een intocht zijn waarin de steen feestelijk onthaald wordt. De burgemeester van Mariehamn zal aanwezig zijn en er zal worden geproost op de steen.

Bron en beeld: Bart Eysink Smeets