Het schilderij ‘De Vaandeldrager’ (1636) van Rembrandt van Rijn gaat op reis langs de twaalf Nederlandse provincies. Vanwege de relatie die de jonge Rembrandt met Friesland heeft, wordt het werk als eerste gepresenteerd in het Fries Museum. Het schilderij wordt in mei een maand lang tentoongesteld in Leeuwarden. Op de openingsdag zal het museum gratis toegankelijk zijn.

In een intieme presentatie wordt stilgestaan bij de band die Rembrandt had met Friesland. Zo trouwde hij in 1634 met Saskia Uylenburgh in het Friese Sint Annaparochie. Na het Fries Museum reist ‘De Vaandeldrager’ door naar het Centraal Museum in Utrecht. Andere deelnemende musea zijn het Stedelijk Museum in Alkmaar, Drents Museum in Assen, Kunstlinie in Almere, Het Noord-Brabants Museum in ’s-Hertogenbosch, Mauritshuis in Den Haag, Rijksmuseum Twenthe in Enschede, Museum Arnhem in Arnhem, Zeeuws Museum in Middelburg, Bonnefantenmuseum in Maastricht en het Groninger Museum in Groningen. Na de rondreis is het schilderij blijvend te bewonderen op de Eregalerij van het Rijksmuseum.

De Vaandeldrager
‘De Vaandeldrager’ (1636) van Rembrandt werd eind januari 2022 aangekocht door de Nederlandse Staat met steun van de Vereniging Rembrandt en het Rijksmuseum Fonds. De rondreis door Nederland wordt mogelijk gemaakt door het Rijksmuseum, de Vereniging Rembrandt en de Vriendenloterij. Daarnaast wordt een website gelanceerd met alle informatie over de rondreis van ‘De Vaandeldrager’. Het Rijksmuseum maakt een speciaal lespakket voor het primair en voortgezet onderwijs, en het mbo. Het lesmateriaal wordt gratis beschikbaar gesteld en sluit aan bij de bestaande leerdoelen in diverse curricula. In samenwerking met de Vereniging Rembrandt verschijnt een begeleidend boek over de verwerving en het belang van het schilderij voor de collectie Nederland.

Bron: Persbericht Fries Museum
Beeld: Rembrandt van Rijn, ‘De Vaandeldrager’, 1636, collectie Rijksmuseum, Amsterdam