In deze serie bespreken we elke maandag een kunstwerk dat is geïnspireerd op tradities en gebeurtenissen van de betreffende maand. Deel 14: een ijzig avondlandschap aan de Seine. 

Claude Monet, ‘Zonsondergang op de Seine bij Lavacourt. Wintereffect’, 1880, Musee de la Ville de Paris, Musée du Petit-Palais

Vandaag is het 96 jaar geleden dat Claude Monet op 86-jarige leeftijd stierf aan de gevolgen van longkanker. Zijn zoon Michel erfde het huis in Giverny, dat beroemd is om zijn tuin met lelievijver. Voordat Monet in 1883 naar Normandië verhuisde woonde hij in Poissy, een stadje dicht bij Parijs. Daar heeft hij het rivierlandschap vastgelegd op een groot aantal schilderijen, waaronder Zonsondergang op de Seine bij Lavacourt. Dit werk maakte Monet in 1880, een paar weken nadat hevige sneeuwstormen het verkeer in en rond Parijs volkomen had stilgelegd tijdens een zeer strenge winter. Monet heeft hier het moment vastgelegd dat het ijs in de Seine langzaam weer aan het smelten is. In dit schilderij spelen de ijzige lucht en het koude water de hoofdrol. De avondmist heeft Monet verbeeld met losse, opgaande verftoetsen op de bovenste helft van het doek. De oranje gloed van de ondergaande zon doet denken aan Monets beroemde schilderij Impressie, zonsopgang, waaraan het impressionisme haar naam ontleent.