De aandacht voor de tentoonstelling ‘Design van het Derde Rijk’ is groot. Sinds de opening op 8 september zijn al meer dan 33.000 tickets verkocht. Het museum werkt met vaste begintijden, die eerder deze maand al uitgebreid zijn van acht naar tien per dag. Desondanks is de vraag naar tickets nog altijd groter dan het aanbod. Daarom is besloten om vanaf 28 oktober op maandagen het museum te openen. Meer dan 3000 leerlingen zullen de tentoonstelling bezoeken, het aantal aanvragen voor schoolbezoeken is hoger dan ooit. 

Grote drukte
Sinds de opening op 8 september is de tentoonstelling Design van het Derde Rijk iedere dag compleet uitverkocht geweest. Ook voor de komende weken is dat nog de verwachting. Online worden er iedere dag 500 kaarten verkocht, daarnaast zijn er aan de deur nog 200 tickets per dag verkrijgbaar. Eerder deze maand is het aantal begintijden al uitgebreid van acht naar tien per dag, en is het aantal tickets dat aan de deur verkocht wordt, verhoogd van 150 naar 200 per dag. Dat blijkt echter niet genoeg om aan de grote vraag te voldoen. Daarom is nu besloten om ook op maandagen open te gaan, vanaf 28 oktober. Op die manier kunnen per week 700 extra mensen de tentoonstelling bezoeken. Door de grote drukte is het echter nog steeds aan te raden om tickets online te reserveren zeker voor de weekenden. Deze zijn tot begin november alweer (bijna) helemaal uitverkocht.

Ook voor scholen een succes
Sinds de opening van de tentoonstelling hebben al 45 scholen een bezoek aan de tentoonstelling Design van het Derde Rijk geboekt. In totaal zullen nu zo’n 3000 leerlingen de tentoonstelling bezoeken. Speciaal voor hen zijn twee museumlessen ontwikkeld. In de museumles Schuldig Design analyseren leerlingen vanaf de derde klas van het voortgezet onderwijs een aantal voorbeelden van design uit deze periode. Thema’s die aan de orde komen zijn: propaganda, verleiding, terreur, racisme, uitsluiting, führercultus, doelgroepenmarketing en technologie. In de museumles Wij en zij in de Tweede Wereldoorlog leren leerlingen uit de bovenbouw van het primair onderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs aan de hand van een aantal objecten over het leven in Duitsland en Nederland in de jaren 30 en 40. Welke wij’s en zij’s waren er en hoe leefden zij? Hoe probeerden Hitler en zijn partij grote groepen mensen te beïnvloeden en tegen elkaar uit te spelen?

Een divers publiek
Het publiek is tijdens deze tentoonstelling erg divers. Veel jongeren bezoeken de tentoonstelling, vaak met hun grootouders erbij. Het familieboekje dat kinderen vanaf 8 jaar en hun families uitnodigt om samen verschillende zoek-, kijk-, denk- en praatoefeningen doen, is al aan een herdruk toe. Het percentage bezoekers met een Museumkaart ligt 20% lager dan normaal. Dit suggereert dat de tentoonstelling veel bezoekers trekt die normaal niet zo vaak naar het museum gaan. Ook het aantal bezoekers van (zeer) hoge leeftijd is groot. Een van de bezoekers liet weten ‘mijn man, die als baby en peuter in een concentratie kamp zat, vond het een goede en gebalanceerde tentoonstelling.’ Dit soort feedback krijgt de tentoonstelling veel.

Brabant Remembers
Het museum neemt actief deel aan herdenking van 75 jaar bevrijding in Noord-Brabant. Op 25 oktober zullen 100 genodigden van de gemeente ’s-Hertogenbosch in het kader van de herdenkingsweek de tentoonstelling bezoeken. Onder hen zijn familieleden van het Welsh regiment dat dit deel van de provincie 75 jaar geleden bevrijdde. Eerder werden al de mensen die hebben bijgedragen aan het boek Brabant Remembers verwelkomd, waarin persoonlijke oorlogservaringen van Brabanders opgetekend zijn. Alle bezoekers van de tentoonstelling krijgen op vertoon van hun toegangsticket 25% korting op de toegangsprijs van hun entree van Kamp Vught. Daarnaast is de tentoonstelling onderdeel van het arrangement ‘Proef de vrijheid’ in samenwerking met Bossche Locals.

Bron: persbericht Design Museum Den Bosch
Beeld:League of German Girls Dancing during the Reichs Party Congress. (Photo Hugo Jaeger/Timepix/The LIFE Picture Collection/Getty Images)