6 maart 2023

Rondom de schilderijen van Vermeer hangt niet alleen veel mysterie, ook komt er veel spanning en emotie bij kijken. Dat blijkt uit de documentaire Dicht bij Vermeer van Suzanne Raes, die vanaf 9 maart in de bioscoop is te zien. Het pad dat leidde naar de grote Vermeertentoonstelling in het Rijksmuseum is niet zonder hobbels bewandeld.

De conservatoren worden op de voet gevolgd langs musea over de hele wereld, op zoek naar Vermeers werk. De meeste buitenlandse musea, en zelfs een enkele privéverzamelaar, stonden te popelen om schilderijen van Vermeer naar Nederland te verschepen. Helaas was het niet altijd mogelijk om werken te lenen. The Metropolitan Museum of Art in New York, die vijf schilderijen van Vermeer in hun collectie heeft, kan de werken nooit uitlenen. De familie die een deel van de werken schonk, had als voorwaarde dat ze altijd in dat museum moeten blijven hangen. Andere schilderijen zijn te fragiel om de wereld over te sturen.
De werken die wel de reis naar het Rijksmuseum af hebben gelegd, worden uitgebreid onderzocht. Samen met de conservatoren sta je er met je neus bovenop. De documentaire geeft verdieping aan de Vermeertentoonstelling en biedt een uniek en gedetailleerd kijkje achter de schermen.

Kijk hier voor een overzicht van alle deelnemende bioscopen.